2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

ÇETKODER'den tüketiciye uyarı!

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), 9 günlük bayram tatili öncesi, bankaların çeşitli reklamlarla sunduğu bayram kredilerine aldanmamaları konusunda tüketicileri uyardı.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı yaklaştıkça bankaların çeşit çeşit reklamlarla tüketicilerin karşısına çıktığını, onları bayram kredilerine yönlendirmeye çalıştığını belirtti.

Tüketicileri bayram kredileri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyaran Göktaş, "Bu devirde, kimse kazanmadığı işi yapmıyor. Üstelik alışveriş yaptığınız kurum bir banka. Bankanın amacı para satmak; bulgur, pirinç değil. Kimse de parayı ucuza satmaz. Zaten bugünkü ülke ekonomisinde tek kazanan kuruluş var, o da bankacılık sektörü. Dikkat edin. Ödeme güçlüğü çektiğinizde, darlığa düştüğünüzde başınıza gelecek olayların haddi hesabı yok. İcralar, hacizler, hapisler. Yapmayın, hayatınızı karartmayın" dedi.

Tüketicilerden, mağazaların bayram öncesi uyguladıkları indirimlere de kanmamalarını isteyen Göktaş, şunları söyledi:

"Piyasada yalancı bir cennet var. Sakın ha, 'şu ucuzlamış, bu indirime girmiş' diyerek kendinizi ve bütçenizi zorlamayın, borçlanmayın. 'Borç yiyen kesesinden yer' atasözümüzü unutmayın. Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı. Kazancınıza göre hareket edin. 'Onda var da bende neden olmasın?' fikrine kapılmayın. Bu işler imkan ve olanak işleri. Yok ise imkanınız lütfen kısıtlamaya gidin, tasarrufa gidin. Paranızı, imkanlarınızı çarçur etmeyin. Lüzumsuz alış verişten uzak durun. Geçtiğimiz bayramlarda yaşadık, gördük. Ve uyardık. Herkes kredi kartına, bankaların verdiği birbirinden cazip hale getirilen tüketici kredilerine sarılmış ve borçlanmış. Geleceğini adeta ipotek altına almış. Yapmayın, yazık. Bayramı da karartırsınız, geleceğinizi de. Hem sizin geleceğiniz hem çoluk çocuğunuzun geleceği kararır."

Bayram yaklaştıkça, bankaların çeşitli reklamlarla tüketicinin karşısına çıktığını vurgulayan Göktaş, "Farkında olmadan aldatılıyorsunuz. Sokakta kredi kartı dağıtıyor, pazarlıyorlar. Ayağınıza gelip veriyorlar. Sizce neden, niye? Hiç düşünmeden kredi kartına sarılıyor, onu kurtarıcı olarak görüyorsunuz. Olmayan parayı harcamanın ne lüzumu var. Ayrıca size imzalatılan formun, sözleşmenin suretini alıyor musunuz, okuyor musunuz? Bakmıyorsunuz bile. Oysa imzaladığınız o sözleşmenin tasdikli bir suretini size vermek yasal yükümlülük. Veriyorlar mı? Hayır. İmzalatıp çekmeceye atıyorlar. İsterseniz, mırın kırın ile karşılaşıyorsunuz. Niye? Yasal hakkınız, neden istemeden vermiyorlar? Ve imzaladığınız o belgeler formlar yüzünden gün geliyor kredi kartlarına yüzde 90'ı geçen faiz ödemek durumunda kalıyorsunuz. Tefeci faizi gibi. Şimdi zaten piyasada yeni bir sektör oluştu. Banka kredi kartından limiti kadar para çekip kart sahibine içinden faizini düşüp veriyorlar. Yeni bir tefecilik türü çıktı. Korkunç kazanıyorlar. Vatandaşın kazandığı bir şey yok. Soyuluyor. Hem de yasal yoldan. Kazanan ise tek taraflı sözleşme hazırlayan, para satanlar. Oysa bir sözleşme çift tarafı düşünen ve koruyup kollayan sözleşmedir. Hangi alış verişte tek taraf mutlu olur? O alışveriş sakattır. Bir tarafı üzen, diğer tarafı mutlu eden alışveriş olmaz. Ama bankaların kredi kartı ve kredi uygulamaları hep vatandaşı üzüyor. Sevindirici bir tarafı yok. Reklamlara kanmayın, aldanmayın" ifadelerini kullandı.

2008 yılının ilk 9 ayında kredi kartı ve kredi kullanımı konusunda çeşitli bankaların uygulamalarından dolayı mağdur olmuş 61 bin kişinin kendilerine müracaatta bulunduğunun altını çizen Göktaş, şöyle devam etti:

"Bu müracaatlar laf olsun diye olmadı. Kredi kartına sarılarak veya cazip hale getirilen tüketici kredileri ya da çeşitli isimlerle sunulan kredilere aldanıp sakın ola taksitli alışverişe girmeyiniz ve borçlanmayınız. Sizi koruyacak kollayacak bir kurum ve kuruluş da ortada yok. Yasaları bilmeden attığınız imzalar sonucu daha sonradan sürünüyorsunuz. Mahkemelerde sürünmek bir kenara, canınızdan malınızdan oluyorsunuz. Bu yüzden intihar edenler, canına kıyanların haddi hesabı yok."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 11:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?