3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Çevre dostu otomobiller su üretecek

ABD West Virginia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, yakıt hücresi (Fuel Cell) teknolojisi ile üretilecek otomobillerden içilebilir su elde edilebileceğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Yakıt Hücresi Teknolojileri" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Çelik, yakıt hücresi teknolojisiyle verimliliğin daha yüksek olduğunu ve bu sayede daha az yakıt kullanıldığını söyledi.

Bu teknolojiyle çevreye daha az zarar verileceğini belirten Çelik, ayrıca dizel motorlarda olduğu gibi yüksek sıcaklıkta yanmadan meydana gelen nitrik oksitlerin de bu sistemle tamamen ortadan kaldırılacağını vurguladı. Çelik, "Yani yakıt hücreleri daha düşük sıcaklıklarda çalıştığı ve havayla yakıt karışmadığı için nitrik oksit diye bir şey oluşmuyor. Öte yandan; hidrojeni de ayırırsanız buradan içecek su elde edebilirsiniz. Bunu günlük hayatta kullanabildiğiniz gibi satmanız da mümkün" dedi.

Japonya, Avrupa ve Amerika'da satılmak üzere hazırlanmış yakıt hücrelerinin bulunduğunu belirten Çelik, ancak bunların küçük çapta olduğunu kaydetti.
Yakıt hücresi sistemi, prensip olarak pil gibi çalışıyor. Ancak, pil gibi bitme durumu bulunmayan sistemin şarj edilmesi de gerekmiyor. Yakıtla beslendiği sürece ısı ve elektrik üretebilen yakıt hücresi, elektrolit çevresindeki iki elektrottan meydana geliyor. Oksijen bir elektrottan geçerken, hidrojen de diğer elektrottan geçerek elektrik, su ve ısı oluşturuyor. Fosforik asit, eritilmiş karbonat, alkalin, methanol gibi çeşitleri olan yakıt hücresi, 10 bin araçta kullanıldığında yıllık 6.98 milyon galon
petrol tüketimi azalmış olacak.

 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 15:57:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?