4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Çevre kirliliğinden kurtulmak lazım'

Adana Valisi İlhan Atış, insan ruhunu kirleten her şeyin çevre kirliliği olduğunu söyledi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda konuşan Vali Atış, daha önceleri çevre kirliliği denildiğinde akıllara kağıt toplamak geldiğini belirtti.

Atış, "Günümüzde değer yargıların kirliliği, bilgi kirliliği gibi bir çok kirlilik bulunmaktadır. İnsan ruhunu kirleten her şey çevre kirliliğidir. Adana'nın bu durumdan kurtulması gerekir. Beynimizi, elimizi, gözümüzü rahatsız eden çevre kirliliğinden kurtulmamız gerekmektedir" dedi.

Çevre kirliliğiyle mücadelede vatandaşlara da büyük görev düştüğünü belirten Atış, "Çevre kirliliği konusunda Adana'da 459 bin öğrenciye umudumu bağladım. Adana'nın yüzde 25'i öğrenci. Öğrencilerimizde bu bilinci oluşturmalıyız" diye konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Uygulamalı Çevre Eğitimi Projesi (UÇEP) kapsamında gerçekleştirilen Katı Atık Toplama Kampanyası'yla ilgili değerlendirmede bulunan Atış, il genelinde okul ve kamu kurumlarından toplanan 44 ton atık kağıdın çok az bir miktar olduğunu söyledi.

Atış, "40 ton atık kağıt, 4 kamyon dolusu kağıt demektir. Bu çok az bir miktar. Çok daha fazla olmalıydı. Bunu çoğaltacaksınız. Yoksa bu kampanya sürecini durdururum" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da, 25 yıl önce Türkiye 8. Dünya Şehircilik Günü'nde yaptığı konuşmadan kesitler sundu. 25 yıl önce Adana'da yaşanan çevre sorunlarını anlatan Durak, "O tarihlerde Seyhan Nehri kenarından vatandaşlar geçemezdi. Şehrin tamamında kanalizasyon çalışması yoktu. Düzenlenen atık kağıt toplama kampanya ile ASKİ'ye ödül veriliyor. ASKİ'ye kanalizasyon çalışmalarından, arıtma çalışmalarından dolayı ödül verilsin. Olay şişe, kağıt toplamak kadar kolay değil" dedi.

Adana İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin ise, çevre sorunlarıyla ilgili resmi kurumların aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü söyledi. Metin, "Uygulamalı Çevre Eğitimi Projesi kapsamında Atık Kağıt Toplama Kampanyası 2009 yılında da devam etmiştir. Kampanya, il genelinde okullar ve kamu kuruluşlarının katılımı ile toplam 44 ton atık kağıt toplanmış. 70 kilogram atık kağıdın bir ağacı kurtardığı düşünülürse, bu atık kağıtların toplanması ile 628 ağacın kesilmesi önlenmiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 14:28:10
Güncelleme :5 Haziran 2009 Cuma 14:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?