2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ceyhan çiftçisi bilgilendirildi

Adana’nın Ceyhan ilçesinde Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda bölge çiftçisine bilinçli tarım ve tahlil konusunda bilgiler verildi.

Ceyhan Ziraat Odası Konferans salonundaki toplantıda konuşan Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Muhammed Ali Tekin, Ziraat Odası bünyesinde kurulan tahlil laboratuarına Ceyhanlı çiftçilerin gerekli ilgiyi göstermediğinden yakınarak, "Çiftçilerimiz yapacakları ekim öncesinde toprak tahlili yapsalar girdi maliyetlerini aza indirgemiş olurlar. Bu da kendilerinin lehinedir” dedi.

Mercimek TİGEM Müdürü Kasım Vural ise konuşmasında sertifikalı tohumların ekimi halinde yüksek verim sağlanacağını ifade ederek, çiftçilerin bu yönde tercih yapması gerektiğini vurguladı.

Kendisi de bir ziraat mühendisi olan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, Türk çiftçisinin dünyanın en çalışkan ve yetenekli çiftçileri olduğunu ifade ettiği konuşmasında özellikle mazot fiyatlarındaki yüksek verginin çiftçilerin kazançlarını olumsuz yönde etkilediğini ve bu vergilerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ise konuşmasında Türkiye’nin tarımsal açıdan Türkiye’nin göz bebeği olduğunu ve Ceyhan’ın da Çukurova’nın kalbi olduğunu ifade etti.

Karakuş, “Bölgemiz tabiri caizse diken ekerseniz gül bitecek bir bölge ancak küresel ısınma ile birlikte baş gösteren kuraklık nedeniyle bazı tedbirler alınmalıdır. Bunların başında da teknolojilerdeki sulama sistemlerinden, güneş enerjisinden faydalanmak ve bilinçli bir şekilde t tarımsal faaliyetlerde bulunmak gerekir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nuri Güzel de konuşmasında yapılan tahliller sonrasında Ceyhan bölgesinde toprakların tümünde çinko eksikliği görüldüğünü ifade ederek, bölge çiftçisinin ekim öncesinde mutlak surette tahlil yaptırması gerektiğini söyledi. Güzel, "Özellikle gübrenin hammaddesi olana amonyak maalesef dışarıdan ithal edilmektedir. Eğer Türkiye’de amonyak fabrikası kurulursa bu çiftçilerimizin dolayısıyla ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:20:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?