30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Ceyhan enerji bölgesi için ilk adım

Türkiye'yi enerji terminali yapacak proje hayata geçiyor. Ceyhan'da 'Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' kurulması kararının çıkmasının ardından ilgili kurumlar projeyi hayata geçirmek için harekete geçti.

Sanayi Bakanlığı'nın koordinasyonunda bölge içinde kalan Hazine arazilerinin tahsisi ve altyapı sorunlarının çözümü için bir araya gelindi. 35 milyon YTL'si kamulaştırma olmak üzere altyapı ve arıtma yatırımları dahil toplam 160 milyon YTL'lik maliyet çıkarıldı. Geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda iki ay önce Bakanlar Kurulu'nun verdiği Hazine adına tapu kaydı bulunan taşınmazlar ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin Maliye Bakanlığı'nca tahsis edileceği hükmü masaya yatırıldı. Sanayi Bakanlığı, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi sınırları içerisinde kalan Hazine adına kayıtlı alanların 'endüstri bölgesi' olarak tahsisinin yapılması için gerekli çalışma ve planlamanın başlatılması talimatını verdi. Toplantıda Maliye, Enerji, Bayındırlık, Çevre bakanlıkları ve EPDK temsilcileri de katıldı. Konuya ilişkin ilgili yerlere Sanayi Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda söz konusu alan içerisinde kalan özel mülkiyete ait arazi ve arsaların da kamulaştırılarak Hazine adına tapuda tescil edileceği ifadeleri yer aldı. Ceyhan ilçesi Kurtpınar ve Sarımazı mevkiinde kurulması düşünülen bölgenin yer seçimi 3 Mart 2007'de tamamlandı. Bölge Ceyhan'da 13 milyon 471 bin 964 metrekarelik alanı kapsıyor. Bu arazinin endüstri bölgesi olarak ilan edilebilmesi için Endüstri Bölgesi Koordinasyon Kurulu'nca değerlendirilmesi gerekiyor.

Bölgedeki mülkiyetlerin çoğunlukla Hazine'ye ait olduğu belirtiliyor. Şahıslara ait araziler için kamulaştırma maliyeti 35 milyon YTL olarak hesaplandı. Ayrıca bölge için ihtiyaç duyulabilecek tahmini içme ve kullanma suyu ile elektrik gücü, temin kaynakları ve tahminî temin maliyetleri de hesaplandı. Tahminî atıksu ve katı atık miktarı, bertarafına ilişkin maliyetler de dikkate alındığında doğalgaz da dahil altyapı maliyeti 84 milyon YTL olurken, karma arıtma için 41 milyon YTL harcanacak. Kamulaştırmanın yanı sıra altyapı ve arıtma da dahil edildiğinde toplam maliyet 160,5 milyon YTL olacak.

RAKAMLARLA ENERJİ BÖLGESİ

Büyüklüğü 1347 Ha*

Hazine 550 Ha

Tescil harici 230 Ha

Şahı 60 Ha

Hazine+şahıs 90 Ha

Orman 292 Ha

Yol 25 Ha

2 kişiye ait görünen

davalık arazi 100 Ha

Tahmini kamulaştırma

bedeli 35 milyon YTL

* hektar alan

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 19:43:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?