4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ceyhan karpuzu tehlikede!

Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Muzaffer Demirağ, Ceyhan karpuzunun yok olma noktasına geldiğini belirterek, ilçede her yıl düzenlenen karpuz festivalinin bu yıl yapılmayacağını bildirildi.

Demirağ, sera altına yetiştirilen karpuzun bu yıl tarlada kilo başına 1 lira ile 70 kuruş arasında satıldığını ifade ederek "Ancak bu karpuzlar Ceyhan karpuzu değil. Gerçek Ceyhan karpuzu ön plana çıkmadığı sürece geçtiğimiz yıllarda düzenlenen karpuz festivalini yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü Ceyhan karpuzu, kabak aşılı karpuzların erken yetişmesi ve ekonomik olarak daha çok kazanç getirmesi nedeniyle ticari amaçlı olarak üretilmemektedir. Bu yüzden Ceyhun karpuzu çeşidi neredeyse kaybolmuştur. Piyasada satılan karpuzlar aslında Ceyhan karpuzu değil" dedi.

Sera altında Ceyhan karpuzu yetiştirmek üzere deneme çalışmaları ve organik tarım denemeleri yapmayı planladıklarını belirten Demirağ, "Önümüzdeki yıllarda Ceyhan karpuzunun hak ettiği adına ve özelliklerine kavuşması, eskisi gibi marka olması ve ticari amaçla üretilmesi için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

Muzaffer Demirağ, Ceyhan'da karpuz üretiminin geçen yıl yaşanan fiyat düşüklüğü nedeni ile bu yıl azaldığını ifade ederek çiftçi kayıt sistemiyle açık ve sera altında olmak üzere bu yıl yaklaşık 30 bin dönümlük alanda karpuz üretimi yapıldığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 14:24:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?