3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Ceyhan'a 3 yılda 3 rafineri

Akdeniz'de petrol nakil merkezi haline gelen Adana'nın Ceyhan ilçesine 3 rafineri kurulacağı bildirildi.

Adana Valisi İlhan Atış, yaptığı açıklamada, Kerkük-Yumurtalık'ın ardından Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) devreye girmesiyle Akdeniz'de önemli petrol nakil merkezi haline gelen Ceyhan'ın, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın da son durağı olacağını belirtti. BTC'nin faaliyete geçmesinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) rafineri kurmak için bazı firmanın başvuruda bulunduğunu kaydeden Atış, "Başvuru yapan Petrol Ofisi-OMV ve Çalık-Indian Oil'in ÇED uyum raporu çıktı. Diğer başvuru sahibi Socar-Turcas da evraklarını tamamlamak üzere. Lisans vermek için bir sıkıntı gözükmüyor" dedi.

İlçeye kurulması planlanan 3 rafinerinin 3 yıl içinde faaliyete geçmesini beklediğini ifade eden Atış, "Enerji Üst Kurulu, Adana Ceyhan'a kurulması planlanan üç rafineri için lisans verme aşamasına geldi. Kurul ilk olarak evrakları tamam olan Çalık-Indian Oil ve Petrol Ofisi-OMV (Doğan Grubu) ortaklığına izin verecek. Socar-Turcas'ın başvurusu ise eksik belgelerinin tamamlanmasıyla birlikte karara bağlanacak. Çalık, Hintli ortağı ile Ceyhan'a 5 milyar dolarlık bir tesis kurmayı planlıyor. Petrol Ofisi de Avusturyalı ortağı ile 2 milyar dolarlık rafineri için müracaatta bulunmuştu. 3 rafinerinin kurulmasıyla birlikte 9 bin istihdam sağlanacak. Böylece Ceyhan'da yıllık 35 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli ve 11 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olacak. Ceyhan bir enerji merkezi haline gelecek" diye konuştu.

Rafineri kurmak için lisans alan yatırımcıların, Ceyhan'da petro-kimya tesisi de kurabileceğini vurgulayan Atış, "Her rafineri Ceyhan'a petro kimya tesisleri, kauçuk, metal işleme sanayi, ısıtma soğutma sistemleri, depolama sistemleri, gıda endüstrisi, otomotiv sektörü, özel sağlık kurumları, inşaat ve turizm gibi birçok sektörlerin canlanmasını sağlayacak" dedi. İlhan Atış, rafinerilerin kurulmasıyla birlikte dünyanın 4. petrol borsasının Ceyhan'da kurulabileceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 11:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?