3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Ceyhan'a BTC üniversitesi

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile adını tüm dünyaya duyuran Adana'nın Ceyhan ilçesinde, "BTC Üniversitesi" kurulması için girişim başlatıldı.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ceyhan bölgesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne güç katacak uluslararası projeler uygulandığını belirtti.

BTC Projesi'nde yer alan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin aynı işbirliğini eğitim alanında da gerçekleştirebileceğini ifade eden Karakuş, "Bölgenin büyük bir üniversiteye ihtiyacı var. Bunun için de Ceyhan uygun bir alan" dedi. Ceyhan'ın enerji alanında yapılan yatırımlarla dünyaca tanınan bir kent haline geldiğinin altını çizen Karakuş, "Ceyhan marka kent oluyor. Geleceğe dönük projeler dikkate alındığında, kurulacak üniversitenin uluslararası üniversite olması daha mantıklı geliyor. İsmi BTC Üniversitesi olabilir. 3 ülkenin petrol mühendisleri ve petro-kimya elemanlarını yetiştirecek bilimsel ve somut çalışmalara dönük büyük bir üniversite düşünülebilir. Bu 3 ülke bu projeyi finanse edebilir. Kurulacak üniversitede dünya çapında elemanlar yetiştirilebilir. Dünyanın aradığı yetişmiş elemanlar bu üniversiteden temin edilebilir" diye konuştu.

Ceyhan'a Türkiye'nin en iyi üniversitesini kurmayı amaçladıklarını belirten Karakuş, şunları söyledi:

"BTC'den gelen ilgili arkadaşlara düşüncemizi ilettik, 'inşallah' dediler. Altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Meseleyi çok çeşitli boyutlarıyla tartışmak lazım. Burası büyüyen, gelişen ve Türkiye'nin aydınlık yüzüne hitap eden bir kent haline geliyor. Buraya bir büyük üniversite lazım, havaalanı lazım. Buraya yapılacak işlerin çok büyük kapasitede olması lazım."

Ceyhan bölgesinin Türkiye için GAP kadar önemli olan BTC Projesi'nin uygulandığı bir coğrafya olduğunu vurgulayan Karakuş, "Çok ufuklu, geleceğe dönük, ülkemize güç katacak gelişmelere açık, dünyayla entegrasyonumuzu kolaylaştıracak, bizi biz yapan kimliğimizle birlikte bizi daha güçlü kılacak büyük projelerin uygulanması için bu tür projeleri tartışmak lazım. Daha sonra bu projeleri somut hale getirip, finansal kaynaklarını temin ederek hayatiyete geçirmek lazım" dedi.

Ceyhan'ın bu üniversiteyle petrol, petro-kimya ve tersanecilikle ilgili dünyanın da ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Burada yetişen elemanlar dünyada da iş imkanına sahip olacak. Türkiye, bu alanda fırsat da yakalamış olacak. Enerjiye dayalı, enerji konusunda yetişmiş elemanlar dünyanın her yerinde iş bulacağı için Türkiye'nin gücüne güç katmış olacak. Hindistan'da 82 milyon insan yazılımda çalışıyor, Türkiye de enerji alanında iyi bir fırsat yakalamış olur."

40 bin kişilik bir üniversite hedeflediklerinin altını çizen Karakuş, "Hedefimiz, dünyanın en iyileri arasında yer alacak bir üniversite. Dünyanın her yerinden öğrenci alıp, bütün ülkelere eleman temin edecek şekilde iyi eğitim verecek bir üniversite" diye konuştu.

BTC Üniversitesi bünyesinde petrol, petro-kimya ve gemicilikle ilgili bölümlerin yanı sıra başka bölümler de açılabileceğini kaydeden Karakuş, "Türkiye, terörle mücadele konusunda fevkalade deneyimli, başarılı bir ülke. Yıllardır terörle mücadele ediyor. Uluslararası bir tecrübeye sahip, yetişmiş elemanları, birimleri var. Üniversite bünyesinde 'Terörle Mücadele Enstitüsü' gibi, 'Terörle Mücadele Uzmanlık Okulu' gibi bölümler kurulabilirse dünyanın her yerine terörle mücadele uzmanı yetiştirebilir.

Terörle mücadele alanında yeni teknolojiler kullanılıyor, terörle mücadele daha organize hale geliyor. Günümüzde ülkeler terörle mücadelede büyük sıkıntılar yaşıyor. Çok iyi eleman yetiştirecek 'Terörle Mücadele Uzmanlık Okulu'yla Türkiye inisiyatifi ele alırsa, dünyanın her yerinde görev yapabilecek uzmanlar yetiştirebilir" şeklinde konuştu.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru da, BTC Üniversitesi ile bölgede kurulacak tesislerin kalifiye eleman sorununun çözülebileceğini ifade ederek, "Ceyhan, üniversitenin kurulmasıyla enerji alanında olduğu gibi bilim dünyasında da yerini kuvvetlendirir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 11:33:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?