4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ceyhan'da Çeçenistan gecesi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, Kuzey Kafkas Kültür ve Eğitim Derneği tarafından 4. Geleneksel Cahar Dudayev ve Çeçenistan Şehitlerini Anma Gecesi düzenlendi.

Ceyhan Venüs Müzikholde yapılan gece, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ve Çeçenistan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kuran-ı Kerim tilaveti, edilen dualarının ardından açılış konuşmasını yapan Ceyhan Kuzey Kafkasya Kültür, Eğitim Derneği Başkanı İsmail Mert, misafirlere hoşgeldiniz konuşması yaptı.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, Çeçenistan'da yaşananların bir soykırım olduğunu iddia ederek, "Dünyanın iki emperyalist gücü kendi çıkarları olduğu zaman birleşen ama başka milletlere gelince insan hakları savunuculuğuna geçenlerin şunu unutmamaları gerekiyor; milletlerin ömürleri insan ömründen daha uzundur" dedi.

İslam dünyasının Çeçenistan'daki vahşete seyirci kaldığını belirten Sözlü, "Çeçenistan'da yaşanan olay karşısında susan İslam alemi, tecavüz edilen her Müslüman kadının, öldürülen ve sakat bırakılan her çocuğun vebalini taşımaktadırlar. Ama İslam alemi bırakın taraf olmayı, onları kınamayı, buğz bile etmemiştir. Bugün tüm dünya ülkeleri Ermenistan sınır kapısının açılması için uğraş veriyor. Oysa yanı başlarındaki Karabağ'da Ermenilerin yapmış olduğu soykırımı görmezden geliyorlar. Bu yüzden Türk dünyasının ve İslam aleminin neresinde bir bağımsızlık mücadelesi varsa biz onların yanındayız. Yanında da olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Çeçenistan davasının bayraklaşmış isimlerinden olan Şeyh Şamil'in Türk tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyleyen Başkan Sözlü, konuşmasını "Şeyh Şamil'i bilmeyen atasını ne bilir dizeleriyle" bitirdi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da yaptığı konuşmasında dünyanın bir çok yerinde Osmanlı'nın 1915 yılında haklı olarak yapmış olduğu tehcirin soykırım olarak anıldığını ifade ederek, "1915 yılında Osmanlı bir yandan cephede savaşıyor bir yandan da kendi içindeki Ermenilerle uğraşıyor. 1915 yılına kadar hep Osmanlının yanında olmuş olan Ermeniler, her fırsatta Türklere saldırıyor, Türkler vahşice katlediyor. Bunun üzerine yapılan tehciri soykırım olarak tanımak isteyen dünya devletleri Çeçenistan'da ve Karabağ'da yapılan soykırımları görmezden geliyorlar. Türkiye'de Ermeni sınır kapısı açılmalı mı açılmamalı mı? gibi sorular bile abesle iştigaldir. Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan sınır kapısı açılamaz" dedi.

Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Jalaudi Saralyapov ise yaptığı konuşmasında, "Türkiye'de Çeçenistan davasının bu kadar yakından takip edildiğine şahit olmak bizleri sevindirmiştir. Biz kanımızın son damlasına kadar Çeçenistan'ın bağımsızlığı için uğraşacağız. Allah'ın izni ile bunda da başarılı olacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 13:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?