4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ceyhan'da Karpuz Festivali coşkusu

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bu yıl 4.sü tertiplenen Geleneksel Karpuz Festivali, çok sayıda davetli ve vatandaşın katılımı ile coşku içinde başladı.

Denizbank Ceyhan Şubesi’nin sponsorluğunda Ceyhan Kaymakamlığı, Ceyhan Ziraat Odası, Ceyhan Ticaret Odası, Ceyhan Ticaret Borsası ve bazı firmaların katkılarıyla bu yıl dördüncüsü yapılan ‘4. Ceyhan Tarım ve Karpuz Festivali’ Osmaniye Mehteran ekibinin eşliğinde düzenlenen sevgi yürüyüşü ile başladı.

Kortejin, Namık Kemal Mahallesi Orhan Ekinci Bulvarı üzerindeki festival alanına yürüyerek gelmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra festival ile ilgili olarak konuşmalar yapıldı.

Festivalde söz alan Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, karpuz festivalinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.Prof. Dr.Haydar Şengül ise konuşmasında Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük karpuz üreticisi olan Türkiye’de son zamanlarda ortaya atılan aşılı karpuzun tadını ve özelliğini yitirdiği şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu ifade ederek, “Asıl sorun karpuzun kabak aşılı olmasından değil, üreticilerimizin gereğinden fazla su ve gübre vermesinden, erken hasat yapmasından kaynaklanıyor. Karpuzun kabak aşılı olması tadını ve özelliğini değiştirmez. Bu tamamen yanlış bir yaklaşımdır” dedi.

Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Muzaffer Demirağ ise karpuzun yetiştirilme süreci ve faydaları hakkında bilgiler verdi.Kendisi de bir ziraat mühendisi olan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarım ürünleriyle ilgili olarak düzenlenen bu tür festivallerin aslında Allah’a şükür etme anlamına da geldiğini belirterek, Türkiye’de genetiği değiştirilmiş ürünlerin üretimi yasaklanırken aynı ürünleri ithal etmenin çok yanlış olduğunu söyledi.

Sözlü, kabak aşılı karpuzların ne tadında ne de aromasında herhangi bir değişikliğin olmayacağını belirterek “ bu tabiatın müsaade ettiği bir aşıdır. Zaten karpuz da kabakgillerden bir bitkidir. Turunçgillerin anası turunç olmasına rağmen ona limon aşılarsanız limon, portakal aşılarsanız portakal elde edersiniz. Bu yüzden kimse Ceyhan karpuzunun imajını zedeleyici beyanlarda bulunmasın” diye konuştu.

Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ise Türkiye’de Ceyhan karpuzunun Ceyhan ismiyle sembolleştiğini iade ederek” ancak her şeyden önemlisi karpuza ismini veren ilçemizin tüm sorunlarına Ceyhanlılık bilinciyle hareket ederek elbirliğiyle çözüm bulmak onu hak ettiği noktaya taşımaktır” diye konuştu. Festivalde katkılarından dolayı Denizbank Bölge müdürü Atilla Şerbetçi’ye kaymakam Karakuş tarafından teşekkür plaketi verildi.

Yapılan konuşmaların sonra havai fişek gösterisi yapıldı, mahalli sançtılar tarafından konserler verildi.Festivalin ilerleyen saatlerinde sane alan manken- sanatçı Ebru Destan konser öncesinde yaptığı konuşmada bu bereketli topraklarda bulunmaktan şeref duyduğunu belirterek “Çukurova’nın taşının toprağının altın kadar değerli olduğuna şahit oldum. Sıcak insanların bulunduğu Ceyhan’da olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Festival alanının dolduran binlerce izleyici Ebru Destan’ın sahne almasıyla birlikte seslendirdiği sevilen parçalarla gönüllerince eğlendiler.Festivale MHP Adana milletvekili Muharrem Varlı, Kaymakam Gürbüz Karakuş, Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, bazı belde belediye başkanları, İlçe Emniyet Müdürü Bayram Kadir Tüylü, Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Ticaret Odası Başkanı Ali Duru ,Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Karagözoğlu, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, dernek, kulüp, oda ve meslek grubu temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı

Öte yandan festivalin yarınki 2. günün de ise animasyon gösterileri, Denizbank etkinleri, yarışmalar ve bu yarışmalarda dereceye girenlere ödül töreni ile Tuncay Karabay ve Bengü’nün konser programı gerçekleştirilecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 15:03:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?