4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ceyhan'da röntgen filmi tarih oldu

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Devlet Hastanesi'nde, laboratuvar tetkik sonuçlarından sonra hastaların röntgen görüntüleri de bilgisayar ortamına aktarılmaya başlandı. Uygulama ile hastanede kağıt ve film basma dönemi tarihe karıştı.

Ceyhan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Musa İnal, yaptığı açıklamada, hastaların çekilen röntgen görüntülerinin filme basılmadan bilgisayar ortamında dijital görüntü elde edilmeye başlandığını bildirdi.

Bilgisayar ortamındaki bu röntgen görüntülerinin polikliniklerde doktorlar tarafından incelenebildiğini, böylelikle film basımının da ortadan kalktığını ifade eden Dr. İnal, "Çekilen filmler dijital teknoloji ile daha net olarak bilgisayarda görülebilmektedir. Ayrıca çekim sırasında daha az röntgen ışın dozu gerektiğinden zararlı etkiler en aza indirilmiş olmaktadır. Röntgenler bilgisayar ortamında koyuluk ve açıklık ayarları ile incelenerek hastalıkların tanısında daha kolaylık sağlamaktadır. Çekilen röntgenlerin tekrar çekilmeleri ve doz ayarlama gibi sıkıntılı durumlar yaşanmamaktadır" dedi.

Ceyhan Devlet Hastanesi'ne kurulan bu sistemin Sağlık Bakanlığı'na bağlı sadece birkaç araştırma hastanesinde uygulandığını ifade eden İnal, şöyle konuştu: "Dijital röntgen görüntüleri büyültüp küçültülebilmekte, hastanın varsa eski röntgen görüntüleri ile karşılaştırılabilmektedir. Röntgen görüntüleri üzerinden ölçümler yapılabilmekte, değişik pozisyonlarda incelemeler yapılabilmektedir. Çekilen hasta röntgen görüntüleri yaklaşık 20 yıl hastanemiz ana bilgisayar hafızasında saklanabilmektedir. Hastanın hastanemize tekrar müracaatında doktor tarafından görülüp eski filmiyle karşılaştırma yapılabilmektedir. Çekilen hasta röntgen görüntüleri istenilmesi durumunda e-mail yoluyla dünyanın her yerine gönderilebilmektedir. Bu görüntüleri doktorlar evinden, hatta wap özellikli cep telefonundan bile görebilmekte, acil hastalara anında tedavi başlatılabilmektedir."

Film basılmamasından dolayı hastanenin film maliyetinin de ortadan kalktığını, kurulan sistemin 8-9 ay gibi kısa bir dönemde kendini amorti ettiğini belirten İnal, arzu eden hastalara çekilen röntgen filmlerinin kopyalanarak CD ortamında verilebildiğini söyledi. İnal, "Hastanemizde laboratuvar tetkik sonuçları uzun süreden beri bilgisayar ortamında saklanmakta ve dijital ortamda görülebilmektedir. Röntgen görüntülerinde bilgisayar ortamına aktarılmasıyla hastanemizde kağıt ve film basma dönemi sona erdi.

Hastanemiz, 'kağıtsız ve filmsiz hastane' olma yolunda önemli mesafeler almıştır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 11:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?