2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ceyhan'da saray bulundu!

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve 10 kişilik Türk uzman ekibi tarafından yapılan Tatarlı Höyüğü'ndeki kazılarda Kizzuwatna uygarlığına ait saray buluntularına rastlandı.

Adana Valisi İlhan Atış, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ve Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün de katıldığı kazı incelemeleri sırasında bir açıklama yapan Yrd. Doç Dr. Girginer, "Hitit yazılı belgelerinde Kizzuwatna uygarlığına ait saray buluntularına rastladık. Hitit ve Mezopotamya dönemlerine ait 2 silindir mühür ve 1 adet mühür baskısı elde ettik" dedi.

Devam eden kazılarda çeşitli dönemlere ait tekstil ve madencilik alanında buluntular da elde ettiklerini belirten Girginer, "Şimdiye kadar yapılan kazılarda Tatarlı bölgesinin stratejik önemini ortaya çıkardık. Umut ediyoruz ki kazılarımızda Lawazantiya şehrinin yazılı tabletlerini elde ederiz. Eğer bu gerçekleşirse dünya tarihine büyük bir katkı sağlamış olacağız. Şu anda dünyanın gözü bu kazılarda" şeklinde konuştu.

Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Serdar Girginer'den bilgiler alan Adana Valisi İlhan Atış ise bölgede yapılan kazıların dünya tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Atış, "Bu tarihi zenginliği gün yüzüne çıkarmaya çalışan ekibi tebrik ediyorum. Büyük işler başarmışlar. Valilik olarak her türlü desteği sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 12:17:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?