3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Cezmi Yurtsever'den yeni bir iddia!

Tarihçi Cezmi Yurtsever, günümüzde İsrail'in kontrol ettiği topraklarda 50 bin Türk askerinin gömülü olduğu yüzlerce toplu mezar bulunduğunu iddia etti.

Yurtsever, Osmanlı ordusunun uğradığı vahşet ve ihanetin fotoğrafları ile belgelerini, Adana Büyükşehir Belediyesi yanındaki Abidin Dino Parkı önünde açtığı "Toroslar'da Görüşürüz" isimli sergide, kamuoyunun bilgisine sundu.

Türk ordusunun 1. Dünya Savaşı esnasında Arabistan cephesinde yaşadığı olayların perde arkasını aydınlatmaya, tarihin tanık olduğu en ünlü kadın casus İngiliz asıllı Gertrude Belli'in Newcastle Üniversitesi tarafından yayınlanan 7 bin kare siyah-beyaz fotoğrafını inceleyerek başladığını ifade eden Yurtsever, "Bell, aynı zamanda ünlü casus Lawrence'nin de hocasıydı. Fotoğrafçı, gezgin ve arkeolog olarak Anadolu'yu 1890-1914 yılları arasında defalarca dolaşmıştı. Gertrude Bell'in 1. Dünya Savaşı'nda Filistin cephesinde yaşanan olaylarla ilgili istihbarat raporlarını da gördüm. Doğu Anadolu ve Irak'ın kuzeyinde 'Kürdistan oluşturulması' projesinin de alt yapısını Gertrude Bell hazırlamıştır. Avustralya Anzac savaş arşivinde bulunan fotoğraflar, İngiliz Foreign Office istihbarat belgeleri ve Türk ordusunun Gazze-Birüssebi hattından Şam'a çekilmesi, yenilgi ve bozgun olaylarını yerinde fotoğraflarla görüntüleyen ABD'nin Kudüs kolonisi elemanlarının çektiği fotoğraflar bir araya geldiğinde Osmanlı ordusunun içten ve dıştan uğradığı ihanetlerin acı sonuçlarını gördüm" dedi.

1917-1918 yıllarında Kudüs ve civarında, yenilgi ve bozgun sonrası 50 bin Türk askerinin şehit olduğunu belirten Yurtsever, "Türk askerlerin cesetleri toplu mezar olarak açılan çukurlara konuldu, ABD ve İngiltere istihbaratı tarafından fotoğrafları çekildi. Günümüzde İsrail devleti tarafından kontrol edilen topraklarda şehit düşen Türk askerleri ile ilgili olarak yüzlerce toplu mezar var. Diğer yandan savaşlar boyunca 150 bin Türk askeri esir düşmüş, bunlar da Mısır'da bulunan kamplara gönderilmişti.Sidi Beşir ve Heliopolis esir kamplarında görevli Ermeni doktorların 'cerasol' katkılı su tanklarında esirlere banyo yaptırmaları sonucu 15 bin kadar askerin de gözleri kör olmuştu" diye konuştu.

Özellikle esir kamplarında Ermeni doktorların işlediği savaş suçunu tartışmaya açtığını ifade eden Yurtsever, "Dileğim; en kısa zamanda Filistin Savaşı'nda hayatını kaybeden 50 bin askerimiz anısına şehitlikler hazırlanır. 15 bin askerimizin kör edilmesinin azmettiricisi Ermeni doktorların yaptıkları insanlık vicdanında sorgulanır ve yargılanır" şeklinde konuştu. Sergi, 20 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 15:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erdoğan AYDOĞAN IP: 88.228.182.xxx Tarih : 13.10.2008 18:17:30

bizim ermeniseverler duyarmı acaba bu haberi merak ediyorum doğrusu.aydınlarımız lütfedip alaka gösterirlermi acaba?cezmi hoca bu ülkenin yetişdirdiği ender araştırmacı tarihçilerinden biri bana göre.ama nedense tv lerimiz programlarına bir türlü çıkarmıyorlar.tarih ve fikir fukaraları ekranlarda cirit atıyor.mısırda ermeni ve ingilizlerin esir askerlerimize yaptığı soykırımı bu ülkenin gündemine taşıyacak bir babayiğit tv yokmu?