4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

CHP ve MHP'nin Çukurova rekabeti

Adana’nın merkez ilçesi Çukurova’da yapılan ankette ilçedeki yarışın CHP ile MHP arasında geçeceği ortaya çıktı.

Adana Araştırmalar (ADANAR) tarafından Çukurova’da Yurt, Toros, Mahfesığmaz, Güzelyalı, Beyazevler, Huzurevleri, Belediyeevleri, 100. Yıl, Kurttepe, Karslılar, Şambayat, Salbaş ve Esentepe olmak üzere 13 mahallede, 15-17 Mart 2009 tarihleri arısında yapılan anket, farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet ve mahalle kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden 643’ü kadın, 776’i erkek olmak üzere 1419 denekle yüz yüze görüşüldü.

Deneklerin 2007 yılındaki genel seçimlerdeki eğilimleri ile önümüzdeki yerel seçimlere yönelik eğilimlerinin tespit edilmeye çalışıldığı ankette, seçmenlere “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu soruldu. Elde edilen verilere göre; Çukurova ilçesinde CHP yüzde 30,4 ile birinci parti konumunda bulunurken, MHP yüzde 26,4 ile ikinci sırada yer aldı.

AK Parti ise yüzde 25,1 ile üçüncü sırada görülürken, kararsızların oranı ise yüzde 11,7.ADANAR’ın araştırmasında seçmenlerin yerel seçime yönelik eğilimleri de ölçüldü. “Önümüzdeki yerel seçimlerde Çukurova Belediyesi için kime oy vermeyi düşünüyorsunuz?”, “Önümüzdeki yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi için kime oy vermeyi düşünüyorsunuz?”, sorularının yöneltildiği araştırmanın sonuçlarına göre; Çukurova’da CHP birinci sırada yer alıyor ve hemen arkasından MHP geliyor. Buna göre; CHP adayı Yıldıray Arıkan yüzde 36,2’lik oranla birinci sırada yer alırken, MHP adayı A. Kadir Üçkardeşler yüzde 34,1 ile ikinci, üçüncü sırada bulunan AK Parti adayı Nevzat Ardıç’ın oy oranı ise yüzde 21,0. Kararsızların oranının yüzde 4,0 olarak ortaya çıktığı araştırmada seçmenin yüzde 4,2’sinin diğer partilere oy vereceği anlaşıldı.

Çukurova ilçesindeki ankette, Çukurova seçmeninin Büyükşehir’de hangi parti ve adayı destekleyeceği de soruldu. Buna göre, MHP adayı Aytaç Durak, yüzde 42,5 oy oranı ile birinci sırada yer alırken, en yakın rakibi olarak 29.7’lik oran ile CHP adayı Ümit Özgümüş görüldü. AK Parti adayı Mehmet Ali Bilici ise yüzde 17.3’lük oran ile üçüncü sırada yer aldı. Kararsızların oranı yüzde 5,7 olurken, deneklerin yüzde 4.8’i ise diğer adaylara destek vereceğini açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 17:06:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?