4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çiftçi fiyat oyunuyla karşı karşıya!

Türkiye'nin en erkenci buğdayının hasat edildiği Çukurova Bölgesi'nde çiftçiyi rekolte yüksekliği ve olumlu hava şartları sevindirirken, 1 kilogram buğdayın fiyatının 45 kuruşa kadar düşmesi üreticiyi düşündürüyor.

Türkiye'de bu sezon genel olarak olumlu hava şartlarından dolayı başta buğday olmak üzere hububat ürünlerinde yüksek rekolte beklentisi hakimken, üreticiyi fiyat düşüklüğü karamsarlığı sardı. Çukurova'da yaklaşık 15-20 gün sonra başlayacak olan buğday hasadı öncesi fiyatın 60 kuruştan 45 kuruşa kadar düşmesi ve fiyat düşüşünün devam etmesi çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bu sezon etkili olan yağışların buğdayın gelişimine olumlu katkısının olduğunu, rekoltede önemli artış beklediklerini söyleyerek, "Türkiye genelinde buğdaydaki rekolte 20 milyon tonu bulabilir. Başta İç Anadolu'da geçen sezona göre rekoltede yüzde 50'ye varan artışlar olabilir. Türkiye'de geçen yıl 16.5 milyon ton buğday üretildi. Bunun yanı sıra yaklaşık 1 milyon ton da buğday ithal edildi. Asıl sıkıntıyı 2007'de yaşamıştık. Buğdayda kuraklık nedeniyle ciddi rekolte kayıplarımız olmuştu. Bu kayıplar en fazla da İç Anadolu ve Güneydoğu'da yaşanmıştı. Türkiye, bu ürün kaybı nedeniyle 2.5 milyon ton civarında buğday ithal etmek zorunda kalmıştı. Geçen sezon biraz daha iyiydi. Ancak, bu sezon gayet iyi. İthal buğdaya hiç gerek yok" dedi.

Bu sezon oluşan yüksek rekolte beklentisi nedeniyle serbest piyasada buğday fiyatlarının düşüşe geçtiğine dikkat çeken Yavuz Tezcan, şöyle konuştu:

"Buğday geçen yıl içerisinde 58-60 kuruştan alıcı bulmuştu. Bu yıl Nisan başında 60 kuruştan başladı. Ancak, son 15-20 gündür buğdayın kilosu bu aralar 45 liraya kadar düştü. Böyle giderse girdi maliyetlerini bile karşılayamaz. Bizler fiyatın daha da düşmesinden endişe duyuyoruz. Hasat döneminde ne olacak? Erkenci hasadın yapıldığı Çukurova'da hasat Mayıs'ın 20'sinden itibaren başlar. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) devreye girip buğday alması gerekiyor. İthal buğday girişi de var. İthalatın önüne geçilmeli, zorlaştırılmalı."

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise 1 kilogram buğdayın üreticiye maliyetinin 45-50 kuruş olduğunu vurgulayarak, "Buğdayda kilogram fiyatı en az 55 kuruş olmalı. Aksi taktirde buğday üreticisi zarar eder. Geçen yıl 60 kuruşa sattığı için buğdaydan kar eden üretici bu yıl buğdaya daha fazla yöneldi. Ancak bu da bazı fırsatçıların fiyatı düşürmesine neden oldu. Buğday fiyatında büyük oyunlar dönüşür, bunun önüne mutlaka geçmeliyiz" dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis de, Çukurova'da buğday hasadının bu yıl yağmur nedeniyle iki hafta gecikerek Haziran ayının başına sarkacağını anlatarak, "Bu yıl aşırı yağmur nedeniyle buğdayda yüksek rekolte bekleniyor. Ancak bazı bölgelerde buğdaylar su altında kaldı. Bu nedenle beklenen yüksek rekolte biraz aşağı çekilebilir" diye konuştu

Halis, yüksek rekolte beklentisi ve buğday ekim alanlarının artması nedeniyle geçen yıl 60 kuruş olan buğdayın kilogramının bu yıl 45 kuruşa kadar düştüğünü hasada kadar bunun 40 kuruşa kadar düşmesinin de beklendiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Bu fiyat düşüşüne Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 'dur' demeli. TMO 1 Haziran'dan itibaren buğday almaya başlayarak fiyat açıklamalı. Fiyatın ise en az 55 kuruş olması gerekiyor. Çünkü çiftçiyi ancak bu fiyat kurtarır. Çiftçinin elineden ürünün ucuza almaya çalışan fırsatçıların önünü kapatmalıyız. Aksi taktirde fiyat daha da aşağılara düşer."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 12:04:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?