2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çiftçilere uzman takviyesi

Yapraklarını döken meyve ağaçlarının sağlıklı meyve vermeleri için dinlenme dönemlerinde çinko, bor ve baharda uyandığı anda kullanacağı azotun yüklenmiş olması gerektiği bildirildi.

Yağışların başlaması havaların soğumasıyla birlikte başlayan süreçte ağaçların kış uykusuna hazırlanması gerektiğini kaydeden uzmanlar, üreticiler açısından tehlikeli ve sancılı sürecin hasarsız atlatılabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Tanrıver ve Ziraat Mühendisi Vecdi Sever, erik, şeftali, nektarin, kayısı, elma, armut gibi yaprağını döken ve kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve ağaçlarının gelecek sezonda sağlıklı meyve oluşturabilmeleri için dinlenme dönemlerinde de yardımcı olunması gerektiğini vurguladılar. Tanrıver ve Sever, "Bitkilerimiz dinlenmeye girmeden hemen önce yapraktan, çinko, bor ve baharda uyandığı anda kullanacağı azotun yüklenmiş olması gerekmektedir" dediler.

YAPRAKLAR DÖKÜLMELİ

Ayrıca dinlemeden hemen önceki günlerde yapılacak alttan sulama sırasında bitkilere aminoasitli, şeker içeriği yüksek organik gübreler vermenin bitkilerin kışı rahat geçirmesini sağlayacağını vurgulayan Ziraat mühendisleri Tanrıver ve Sever, 15 Kasım tarihine kadar bitkilerin yaprağını dökmesinin beklendiğini bu tarihe kadar yaprağını dökmeyen bahçelerde zirai danışmanın önereceği kimyasallar yardımıyla yaprakların dökülmesinin sağlanması gerektiğini ifade ettiler.

Bitkiler yapraklarını döküp dinlenmeye girdikten sonra zirai danışmanın önerileri doğrultusunda bahçeye üstten bakır uygulaması yapılmasının yararlı olacağına dikkat çeken Tanrıver ve Sever şöyle konuştular:

"Aralık ayında bahçenizde budama yapabilirsiniz. Erken budama da erken uyanma anlamına gelmektedir. Özellikle erkenciliğin önemli olduğu bölgemizde bazı yıllarda meydana gelebilen ilkbahar donları riskine rağmen en erken meyveyi elde etmek için budamayı çok erken yapıyoruz. Ancak yayla bölgelerde veya erkenciliğin önemli olmadığı bahçelerde budama ocak-şubat-mart aylarına bırakılabilir."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 11:29:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?