4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çiftçilere yağış şoku!

Adana'da 3 gün boyunca aralıklarla devam eden yağmurun Ceyhan Nehri'nde neden olduğu taşkınlar, Yüreğir ve Karataş ilçelerinde karpuz, patates, soğan ve buğday ekili araziler ile narenciye bahçelerinde büyük zararlara yol açtı.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı başlayan ve 3 gün boyunca aralıklarla devam eden yağmur barajlarda su seviyesini yükseltirken, Ceyhan Nehri üzerindeki barajların kapaklarının tedbir amaçlı açılmasından dolayı taşkınlar yaşandı. Ceyhan Nehri havzasında üretim yapan çiftçiler, tüm çabalarına rağmen arazilerinin su altında kalmasını engelleyemedi. Nehirde yaşanan taşkın nedeniyle Yüreğir ve Karataş ilçelerinde on binlerce dönüm tarım arazisi adeta göle döndü.

Taşkın, karpuz, patates, soğan ve buğday ekili alanlar ile narenciye bahçelerinde büyük zararlara yol açtı.Yüreğir'in Kütüklü köyünde çiftçilik yapan Şükrü Kıllıoğlu, 100 dönüm buğday ve karpuz ektiğini, ancak nehirde yaşanan taşkınla birlikte arazisinin su altında kaldığını söyledi.

İşçi tutup, traktörüyle set yapmasına karşın taşkını önleyemediklerini ve tüm emeğinin boşa gittiğini ifade eden Kıllıoğlu, "Geçen yıl kuraklıktan dolayı ürün alamamış, zarar etmiştik, bu yıl da aşırı yağıştan dolayı ekinlerimiz heba oldu" dedi.

Ziya Kıllıoğlu isimli bir başka çiftçi ise, buğday ekili 200 dönüm arazisinin taşkınla birlikte göle döndüğünü belirterek, "Ceyhan Nehri üzerindeki barajların kapakları açılınca bütün arazilerimiz su altında kaldı. Devlet yetkililerinin bu arazileri gelip görmelerini ve hasar tespitinde bulunup, bizlere destek olmalarını talep ediyoruz" diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis de, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklığın aksine bu yıl bölgenin önemli miktarda yağış aldığını, ancak bunun bazı zararlara da yol açtığını ifade etti.

Geçen yıl Mart ayının 15'inde mısır ekimi yapılmışken, bu yıl yağışlar nedeniyle mısır ekiminin Nisan 15'ten sonraya kaldığını vurgulayan Halis, "Seyhan ve Çatalan barajlarında tedbir alındı ancak Ceyhan'da alınmadı. Nehir üzerindeki barajların kapaklarının aşırı yağış nedeniyle açılmasıyla birlikte nehirde taşkın oldu, karpuz, patates, soğan, buğday ekili alanlar su altında kaldı. Çiftçi büyük mağduriyet yaşıyor. Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik tedbirler alınmasını bekliyoruz. İl Tarım Müdürlüğü ekipleri gelip buralarda rapor tutmalı, çiftçilerin zararlarını tespit etmeli, devlet bu raporlar doğrultusunda bu çiftçilere destek olmalı" dedi.

Halis, Ceyhan Nehri'nde yaşanan taşkının, on binlerce dönüm arazide hasara yol açtığını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 09:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?