29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çiftçiye 1 milyar YTL'lik kuraklık desteği

Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve kooparatiflere olan kredi borçları 1 yıl faizsiz ertelenecek. 40 ili kapsayacak düzenlemede çiftçilere tohum yardımı da yapılacak.

Hükümet, seçim öncesi ani bir kararla çiftçiye "kuraklık affı" getirmeye hazırlanıyor. 1 haftadır yoğun biçimde devam eden çalışmalara göre kuraklıktan etkilenen 40 ilde bulunan çiftçilerin tarımsal nitelikteki borçları ertelenecek ve tohum yardımı yapılacak. Düzenleme için bakanlar burulu kararı çıkarılması planlanıyor. Yapılacak yardımların maliyeti için birkaç senaryo hazırlandığı ve düzenlemenin 1 milyar YTL'yi aşkın bir maliyet getirebileceği belirtiliyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 'nın, Hazine ve diğer ilgili kurumlarla çalışmalarını yürüttüğü "kuraklık paketi"nin kısa süre içinde yaşama geçmesi planlanıyor. Edinilen bilgiye göre bakanlar kurulu kararı şeklinde yapılacak düzenleme 40 ili kapsayacak. Bu kapsamda İç Anadolu Bölgesi öncelikli olacak, İç Anadolu'nun yanı sıra Ege Bölgesi illeri de ağırlıklı olarak düzenlemeden yararlanacak.

Yapılacak düzenlemeyle kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçları 1 yıl süreyle faizsiz ertelenecek. Bunun yanı sıra çiftçilere tohum yardımı yapılacak. Şu an için tohum yardımının nakdi olarak yapılması öngörülürken ayni olarak yapılmasının da gündeme gelebileceği vurgulanıyor.

Kuraklıktan etkilenen çiftçiler tarım il müdürlüklerinin incelemeleri sonucunda belirlenecek. Kuraklıktan etkilenme düzeyinin belirlenmesi için "çiftçi kayıt sistemi"nden de yararlanılabileceği kaydediliyor. Bilgi veren bir yetkili borç ertelemeleriyle birlikte toplam maliyetin 1 milyar YTL'yi aşmasını beklediklerini ancak kesin rakamın uygulamadan sonra netleşeceğini belirtti. Hazine'nin de şu anda düzenlemeyi finanse etmek için kaynak çalışması yaptığı vurgulanıyor. Yetkililer yapılacak yardımların ana hatlarıyla netleştiğine ancak son dakikada bazı değişikliklerin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor.

2090 sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun"un, borç erteleme olanağı vermediği, bu nedenle de "kuraklık paketi" için bakanlar kurulu kararına ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Ayrıca 2090 sayılı kanunla yapılacak yardımlar için çiftçinin ürün veya tesislerinin en az yüzde 40 oranında zarar görmesi koşulu da aranıyor.


2 milyon ton düşüş bekleniyor

Sene başından bu yana beklenen yağışların olmaması nedeniyle bu yıl hububat rekoltesinde yüzde 8 civarında düşüş öngörülüyor. Bu kapsamda geçen yıl 20 milyon ton civarında olan buğday rekoltesinin 2007 yılında 18 milyon tona düşmesi bekleniyor. Haziran ayında da beklenen yağışların olmaması nedeniyle birçok il kuraklığa bağlı olarak "afet bölgesi" olma talebinde bulunuyor.

referans
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2007 Çarşamba 14:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?