1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Çiftçiyi yağmur vurdu

ÇUKUROVALI ÇİFTÇİYİ YAĞMUR VURDU

Adana'da, hafta sonundan bu yana etkili olan yağmur, Çukurovalı çiftçiyi perişan etti.

Mevsim normalleri üzerinde değişiklik gösteren iklim şartları, Haziran ortasında çiftçiye karakışı yaşattı. Yaklaşık 3 gündür devam eden ve kısmen sağanağa dönüşen yağmur nedeniyle, biçilmeyen buğday, ekili sebze ve meyveler ile hububat ürünleri önemli ölçüde zarar gördü.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Buğdayın çoğunluğu hasat edilmişti fakat geriye kalanlar zarar gördü. Aynı zararı gören ekili sebze, meyve ve hububat da ise kalite kaybı meydana geldi" dedi.

Çitçi açısından doğal afet sayılabilecek bu mevsimsel değişikliğin, Tarım Sigortası'nın (TARSİM) ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Girmen, "Artık Türk çiftçisi, 'Bize bir şey olmaz' zihniyetini bir kenara bırakmalıdır. Bu tecrübeden sonra ürününü sigorta ettirmesi gerekiyor. Nasıl gübre atmak ve ilaç yapmak bir çiftçi için zorunluysa TARSİM'de bir o kadar zorunlu olmalı" diye konuştu.

Girmen, yaşanan olumsuzluğun çarşı-pazarda fiyatlara yansıyabileceğini belirtirken, meteorolojiden alınan bilgiye göre kuvvetli ve gök gürültü sağanak yağışın hafta sonuna kadar devam edeceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 10:43:01
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 10:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?