29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çileli dönüş başladı

Çukurova'da buğday hasadının büyük çapta sona ermesiyle birlikte, İç Anadolu'dan Adana'ya gelen biçerdövercilerin dönüşü başladı.


Konya, Karaman, Kayseri, Niğde, Nevşehir'den gelen yüzlerce biçerdöverci, Adana'daki hasadın bitmesiyle ve İç Anadolu'daki buğday hasadının başlayacak olması nedeniyle bir an önce dönebilmek için Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerindeki Adana Tren Garı çevresinde gece gündüz bekliyor.

Yol boyunca uzun kuyruklar oluşturan onlarca biçerdöverci, günlerdir kendilerini İç Anadolu'ya götürecek vagonları beklerken sağanak yağış ve hırsızlık olayları yüzünden de zor duruma düştüklerini söyledi. Yağış yüzünden yataklarının ıslandığını, hırsızlara karşı da sabaha kadar sırayla nöbet tuttuklarını da belirten biçerdöverciler, günlerdir çektikleri sıkıntıya çözüm bulunmasını istedi.

 
Adana Tren Garı'nda son 2 yıldır vagon çilesi çektiklerini belirten biçerdöverciler, "Eskiden böyle bir şey yoktu. Gar çevresinde birkaç gün bekler giderdik. Şimdi günlerce bekliyoruz. Bu sorun değişmez çilemiz oldu. Karayoluyla gidiş yasaklandı, çok tehlikeli ve cezası da var. Kamyonlarla gitmek de pahalı. Vagon 500, kamyon 1500 YTL. Araçlarımıza zarar gelmesin diye treni tercih ediyoruz. Ama burada da günlerce bekleme zahmeti var. Her bölge için en az 15 biçerdöver olmazsa vagon vermiyorlar. Blok taşımacılık bizi perişan etti. Yetkililer, biçerdövercilerin dönüş vaktine göre hazırlık yapıp vagon sayısını önceden artırmalı" dedi.

 
Biçerdöverci Hasan Sarı, Adana'da bu sezon buğdayda dönüme yaklaşık 350-400 kilo verim elde edildiğini, kendilerinin de rekolte üzerinden yüzde 5 biçme parası aldıklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 15:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?