2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çimento sektörü 2009'dan umutsuz

OYAK'a bağlı Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. Genel Müdürü K.Ümit Özel, 2009 yılının inşaat sektörü açısından çok parlak görünmediğini ancak büyük bir daralma da beklenmediğini söyledi.

Dünya piyasalarını sarsan küresel krizi değerlendiren Özel, krizlerin mutlaka sektörlere etkisinin olduğunu, çimento sektörünün de krizden etkilendiğini belirtti. Özel, "İnşaat sektörü en son krizden etkilenir, en son çıkar. Çünkü bu bir süre devam eder inşaat sektöründe. Krizden sonra da ayağa kalkması en geç olan sektördür. Yani birçok sektör canlanır, inşaat sektörünün canlanması daha uzun sürer" dedi.

Bunun belli politikalarla aşılabileceğinin altını çizen Özel, "2009 yılının çimento sektörü olarak da çok parlak bir yıl olmayacağını söyleyebilirim. Yine de iç piyasada geçtiğimiz senelere uygun bir satış olacağını tahmin ediyorum. Çimento satışı olarak belki bu sene küçüldük, yıl sonunu belki başa baş kapatabiliriz ya da yüzde 2-3'lük artışla. Rakamlar daha net değil" diye konuştu.

2009 yılı için umutsuz konuşan Özel, şunları söyledi:

"Sektöre yeni giren fabrikalar var. Bu fabrikaların üretime girmesi belli fabrikaların kapasitelerinde azalma sağlayabilir, bu da kaçınılmaz. 2010 yılı inşaat sektörü için daha iyi bir yıl olacak. Ama 2009 çok parlak görünmüyor. 2008 ile yine başa baş gidebilir. Büyük bir daralma beklemiyoruz inşaat sektöründe. Belli yatırımlar devam edecek. Seçim yatırımları demiyorum ama olması gereken belli yatırımlar devam edecek. Devletin 2009 yılında başlaması gereken projeleri var. Onlar başlarsa sıkıntı olmaz."

Son aylarda fabrikaların kapasitelerinin azaldığını belirten Özel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ramazan ayından itibaren yavaş yavaş düşmeye başladı, mevsim itibarıyla düşüşler var. Bunu mutlaka genel krizin sektöre yansıması diye düşünebiliriz. Bu yavaş yavaş düzelmeye girerse bir sorun olacağını zannetmiyoruz. Şu anda yüzde 80 kapasite ile çalışıyor fabrikalar."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 14:52:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?