29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çocuklar sokakta sigara satıyor

Tütün ürünleri satılması yasaklanan 18 yaşından küçük çocuklar sokaklarda tezgah açıp sigara satıyor. 

Adana'da Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerindeki kaldırımlarda tezgah açan çocuklar, yurda kaçak sokulan çeşitli markalardaki sigaraları satarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Tek tek sigara da satan çocuklar, küçük yaştaki diğer çocukların da sigara bağımlısı olmalarına ortam sağlıyor. Adana Barosu Başkanı İbrahim Gazioğlu, çocukların sigara satmasının çok acı bir tablo olduğunu ifade ederek, yasa gereği 18 yaşından küçüklerin sokakta sigara satmasının yasak olduğunu söyledi. Gazioğlu, "18 yaşından küçük birisi sokakta Türk sigarası satıyorsa bunun cezası yasaya göre hapis cezası. Eğer yabancı sigara satıyorsa hapis ve ağır para cezası alır. Ancak sokakta sigara satan çocuklara en büyük cezayı vatandaş vermelidir. Çünkü talip olmadığı zaman çocuklar sigara satacak kişi bulamayacaktır. Çocuklara sigara sattırılması bu çağda çok çirkin bir olaydır. Çocukları kimse kullanmaya çalışmasın" dedi. 

Çocukların sokakta sigara satmasının yanı sıra 18 yaşından küçüklere sigara satılmasının da yasak olduğunu hatırlatan Gazioğlu şunları söyledi:
"Ne yazık ki, yasalar uygulanmıyor. Bir denetim yok. Burada denetimi yapacak olan işletme sahibidir. Sigara almaya gelen çocuğa sigara verilmediği zaman çocuk bir daha sigara almaya gelmeyecektir. Araştırmalara göre sigara içme yaşı 9'a kadar düşmüş. Çocuk, büyüklerine sigara alırken özeniyor ve sigaraya başlıyor. Bunun mutlaka önüne geçmemiz lazım." 

IQS Sigara Bırakma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk ise, sigarasız bir toplum için öncelikle sigarasız bir devlet yapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Çocukların şehrin en işlek yerinde sigara satmasının düşündürücü bir tablo olduğunu vurgulayan Serintürk, "Ne emekler ve ne ihtimamlarla yetiştirdiğimiz çocuklarımız sigarayla tanıştırdıkları bedenlerini daha sonraki yıllarda daha tehlikelisi olan eroin ve diğer maddelerle de tanıştıracaktır. Okul önlerinde tek tek satılan sigaraların özendirici etkisi gibi sokaklarda yetişen çocuklara da iş yapma zemini de hazırlanıyor. Maalesef mendil satmak gibi sigara satarak da para kazanıp kendini güçlü hissedecektir bu çocuklar. Bu durumun asıl acı yanı o satıcı çocuktan sigara alan büyüklerin durumudur" diye konuştu. 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 13:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?