4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çocuklara adalet mektubu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi üyeleri, çocukların kendine özgü koşullarda yargılanması için Ankara'daki ilgili makamlara mektup gönderdi.

İHD Adana Şube Sekreteri Osman Kara, PTT merkez binası önünde yaptığı açıklamada, suç işleyen çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanması gerektiğini belirtti. Kara, kanunla ihtilaf halinde bulunan çocukların özgürlüğünden yoksun bırakılmasının başvurulan son çare olması gerektiğini ifade ederek, "Çocukların özgürlüğünden yoksun bırakılması durumunda eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel haklarını kullanabilmeleri sağlanmalıdır" dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 1995 yılında kabul ettiğini hatırlatan Kara, şunları söyledi:
"Ancak Türkiye 2006 yılında Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle çocukların kendilerine özgü yargılanmaları ilkeleri dışında yargılanmanın yolu açılmıştır. 2008 yılı içinde Diyarbakır, Adana, Mersin başta olmak üzere çeşitli illerde çıkan gösterilerde tutuklanmış, yargılanma sürecinde yaşları 12-18 olan 250 civarında çocuk bulunmaktadır. Bu çocuklardan 12-15 yaş arasında olanlar çocuk ağır ceza mahkemelerinde, 15 yaşından büyükler ise ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaktadır. Çocukların hala büyük bir kısmının tutuklu yargılanması Türkiye'nin de kabul ettiği BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır".

250 çocuğun kendilerine özgü yargılanması için Ankara'daki ilgili makamlara mektup gönderdiklerini belirten Kara, çocukların masum olduğunu savundu. Kara, daha sonra İHD üyeleri ile birlikte mektupları postaneden gönderdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 15:38:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?