26
Nisan
2024
Cuma
ADANA

Çocuklara kötü muamele iddiası

Adana'da terör örgütü PKK lehine yapılan gösterilere katıldıkları ve çıkan olaylarda polise taş attıkları gerekçesiyle ifadeleri alınan ve 4 ay hapis yatan çocuklar, cezaevinde kötü muamele gördüklerini iddia etti.


Adana'da terör örgütü PKK'nın gösterilerine katılıp sloganlar atan ve çıkan olaylarda emniyet güçlerini taşlayan çocuklar, cezaevinden çıktıktan sonra Adana İnsan Hakları Derneği'nde kamera karşısına geçti. Çocuklar, yakalandıklarında emniyet güçleri ve cezaevi personelinden kötü muamele gördüklerini iddia etti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın da çocuklara Adana Kürkçüler Cezaevi girişinde kötü muamele yapıldığını öne sürdü.
Çocukların psikolojilerinin bozulduğunu iddia eden Açıkalın, "Çocukların hepsi Kürkçüler Cezaevi'nin lafı geçtiğinde, 'Bize Kürkçüler Cezaevi'nden bahsetmeyin. Bir şey sormayın. Aklımıza geldiğinde cehennem diye düşünüyoruz' dediler" şeklinde konuştu.


4 gün Adana Kürkçüler Cezaevinde kalan, daha sonra Pozantı Cezaevi'ne nakledilen 17 yaşındaki Şemdin Özbay, "Kürkçüler Cezaevi cehennem gibiydi. Pozantı Cezaevi'ne götürmeleri için dua ediyordum" dedi.
Karataş Cezaevi'nde 4 ay yatan Beritan Özdemir ise, "İlk yakalandığımda adımı sordular. Ben 'Beritan' cevabını verince 'PKK'nın komutanı, terör örgütünün elebaşı' dediler. Belime copla vurdular" iddiasında bulundu.
17 yaşındaki Müzeyyen Özdemir ise olaylarda plastik kurşun yediğini öne sürdü. Saçından sürüklenerek emniyete götürüldüğünü iddia eden Özdemir, "Ağza alınmayacak laflar söylediler. Sözlü tacizde bulundular" ifadesini kullandı.
16 yaşındaki Ahmet Bayna da emniyet güçlerinden kötü muamele gördüklerini iddia etti. Necmettin Kalecik ise dövüldüklerini iddia ederek, "Kemerlerine çıkarıp bizi dövüyorlardı. Cezaevinde gardiyanlar da dövdü" iddiasında bulundu.
Şemdin Özbay'ın annesi Fadile Özbay ise, geceleri uyuyamadığını ve yemek yemediğini söylediği çocuğunun psikolojisinin bozulduğunu öne sürdü.
Çocuklar, cezaevinde çekilen bir fotoğrafı da basın mensuplarıyla paylaştı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 19:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?