3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Çocuklarda bayram bilincine dikkat

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikologu Gürdal Görhan, çocuklara bayram denildiği zaman artık akıllarına ilk gelenin tatil olduğunu belirterek, "Bayramın yalnızca tatil anlamına gelmediği çocuklara anlatılmalı. Bayramlar toplumsal dayanışmanın arttığı günler ve kişiler için de anlam yüklenerek yaşanmalıdır" dedi.

Anne ve babalara çocuklara bayramı bayram gibi yaşatmaları önerisinde bulunan Psikolog Gürdal Görhan, bütün yetişkinlerin söylediği, "Nerde o eski bayramlar" cümlesinin de çocuklara bayramların öneminin yeterince hissettirilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Görhan, ailelere şu önerilerde bulundu:

"Bayramlar çocukların değerlerinin oluşması ve sağlamlaşmasında sosyalleşmesinde çok önemlidir. Bayramlar sayesinde çocuklar yaşadığı ortamın özel günleri olduğunu ve buna uygun davranışlar geliştirmek gerektiğini öğrenir. Özellikle bayramlarda aile büyüklerinin ziyaret edilmesi bayramlaşma törenleri, komşulara ve tanıdıklara ulaşmak ya da uzun süredir görmediğimiz bir arkadaşımızı aramak çocuğumuza da yaparak gösterdiğimiz eylemlerdir. Çocukların bu tür olumlu davranışları ailede görmesi ve kendisinin de yerine getirmesi yetişkinlikte de bunları özümsemesi anlamına gelir. Bu özellikler zincirleme olarak nesilden nesile aktarılarak toplumsal yapımızı sağlamlaştıracaktır."

Çocuklara bayramlarda bugünün özellikli olduğunun hissettirilmesi gerektiğini belirten Görhan, "Örneğin yaşlıların mutlaka ziyaret edilmesi ya da uzaktaki sevdiklerimizin sesini duymak için aramamız, bayramlaşmamız çocuğumuza yetişkin hayatında da rehberlik yapacaktır. Yaşlandığımızda, 'Neden çocuklarımız bizi aramıyor' diye serzenişte bulunmamak için küçük yaşta bu davranışlar kazandırılmalıdır. Çocuklukta kazanılan alışkanlıkları ileride değiştirmek çok zordur. Çocuklara bayramı bayram gibi yaşatalım ki onlar da çocuklarına öyle yaşatsınlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 10:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?