Adana'ya gelerek çadırlarda hayat mücadelesi veren tarım işçisi ailelerin okula gitmeyen çocuklarına devlet sahip çıktı. Çadırda bulunan 22 çocuk, Adana Valisi İlhan Atış'ın talimatıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından masrafları karşılanarak en yakın okulda eğitime başlatıldı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çalışmak için Adana'ya gelen ve çadırlarda yaşayan ailelerin çocuklarının fakirlikten okula gidemediği haberleri üzerine Adana Valisi İlhan Atış, çocuklarla bizzat ilgilendi. Atış, çocukların fakirlik sebebiyle eğitimlerinin yarıda kalmasına razı olmayarak Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir'e talimat verdi. Bunun üzerine Özdemir, çadırların olduğu yere giderek kaç çocuğun okula gidemediğini ve nelerin eksik olduğunu tespit etti. Ardından çocuklar
mahalleye en yakın okula kaydedilerek eğitime başlatıldı.
Geldikleri Şanlıurfa'da eğitim gören ancak Adana'ya çalışmaya geldikleri için eğitimleri yarım kalan ve bu yıl okula başlaması gereken çocukların okula gidecek ne ayakkabısı, ne defteri, ne kalemi vardı. Çocukların çoğu yalın ayak vaziyette çamurda geziyordu. Bunu gören Özdemir, Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile irtibata geçerek 22 çocuğun bütün ihtiyaçlarını giderdi.
Özmedir, 9 çocukla çadırda hayat mücadelesi veren Hatice Gümüş'ün (45) okula gidemeyen Ruken (14), Cengiz (12), Leyla (10) ve Ahmet Gümüş (7) isimli çocuklarını alarak okula götürüp kayıt yaptırdı. Çocuklara burada okul kıyafetleri ve ayakkabıları verildi. Özdemir okula bu yıl başlaması gereken ancak fakirlik sebebiyle annesiyle tarlada çalışan Ahmet Gümüş'ün kıyafetlerini giydirdi. Ahmet Gümüş, ilk kez spor ayakkabısı olduğunu, lastik çizmede ayağının çok üşüdüğünü belirterek, "Spor ayakkabım olduğu ve
okula başladığım için çok mutluyum" dedi.
Eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan 12 yaşındaki Cengiz Gümüş, devletin kendileri için bir baba olduğunu, en zor anlarında yanlarına gelerek yardım ettiğini, okul ve kıyafetler için çok teşekkür ettiğini söyledi.
14 yaşındaki Ruken Gümüş ise fakirlik sebebiyle okula sürekli ara vererek annesiyle para kazanmak için tarlada çalıştığını ancak artık okumak istediğini belirterek, "Bundan sonra okuyup öğretmen olacağım. Devlet baba bize sahip çıktı. Onların yüzünü kara çıkarmayacağım. Ben de okuyup öğretmen olup benim gibi okula gidemeyen fakir çocuklara yardım edeceğim" diye konuştu.
10 yaşındaki Leyla Gümüş ise kendisinin yeniden okula dönmesini sağlayan herkese teşekkür ederek okuyup müdür olacağını vurguladı.
Anne Hatice Gümüş ise çadırlarda çamur içinde yaşadıklarını, çocuklarının yalın ayak halde çamurda yaşadığını, kendisinin sürekli bunlara feryat ettiğini ve en sonunda sesini valinin duyduğunu kaydetti. Anne Gümüş, okula gidemeyen çocuklarına devletin sahip çıktığını belirterek, "Ben cahil kaldım. Çocuklarımın cahil kalmaması için mücadele ediyorum. Ama sonunda kazandım. Devlet baba bize sahip çıktı. Artık çocuklarım okuyacak. Onun için çok sevinçliyim" dedi.
Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir ise tarım işçisi olarak gelen ve çadırda yaşayan ailelerin çocuklarına sahip çıkıldığını belirterek, "Bu şekilde gelen vatandaşlarımızın çocukları, kendilerine en yakın olan okul idaresince takip edilmekte, ayda bir kere bu bölgeler ziyaret edilerek okula gitmeyen öğrenci olup olmadığı belirlenmektedir. Okula gitmeyen öğrenci tespit edildiğinde ailesi ile görüşülerek, ilimiz sınırları içerisinde uzun bir süre kalacaklar ise bulundukları yere en yakın okula
kayıt yapılmaktadır. Eğer aile, kısa bir zaman içerisinde başka bir yere gideceğini beyan eder ise okullara misafir öğrenci olarak kayıtları yapılmakta, ayrılırken öğrencinin ailesine öğrencinin okulda kaldığı süreyi ve aldığı notları gösterir bir belge verilmektedir.
Çadırlarda yaşayan bu vatandaşlarımızın çocuklarının giysi, ayakkabı, kitap, kırtasiye gibi ihtiyaçları da İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Okul Aile Birlikleri'nce karşılanmaktadır" şeklinde konuştu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |