4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

ÇÜ'de at ve eşek eti rahatsızlığı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE AT VE EŞEK ETİ RAHATSIZLIĞI

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, son günlere gündeme gelen at ve eşek eti konusunda üniversitelerinin mağdur edildiğini söyledi.

Akınoğlu, yaptığı açıklamada, son günlerde üniversite yerleşkesi içinde bulunan Fevzi Çakma Öğrenci Yurdu'na verilen yemeklerde eşek ve at eti çıkmasının üniversiteye mal edildiğini belirtti. Akınoğlu, yurdun Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı olduğunu kendileriyle bir alakası olmadığını ancak bazı yayınlarda kendilerine bağlı gibi gösterildiğini söyledi. Akınoğlu yurtta kalan yaklaşık Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) okuyan 3 bin öğrencinin barındığı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'nun yemekhanesini işleten firmanın yemeklerinde at ve eşek eti kullanıldığının tespit edilmesinin bazı kesimler tarafından Çukurova Üniversitesi'ne mal edildiğini belirterek, İl Tarım Müdürlüğü'nün denetlemeleri sonucu aynı durumda olduğu tespit edilen hastanenin ise ÇÜ Balcalı Hastanesi olduğu yönündeki söylentilerin gerçek dışı olduğunu kaydetti. Yurdun yemek ihalesinde de diğer işleyişinde de hiçbir söz haklarının bulunmadığını anlatan Akınoğlu, şöyle konuştu:

"Adana'da bahse konu olan hastane Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi değildir. Çukurova Üniversitesi öğrenci ve personel yemekhanelerinin konu ile ilgisi bulunmamakta. Haber konusu, Kredi Yurtlar Kurumu'nun (Yurt-Kur) öğrenci yurtlarında verilen yemeklerle ilgili. İlgili firma ile ihalenin iptali işlemi, yine Yurt-Kur tarafından yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve öğrenci yemekhanelerinin konu ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Üniversite merkezi kafeteryadaki yemeklerimiz, Sağlık ve Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Denetimi de yine üniversitede görevli gıda mühendisi olan öğretim üyelerimizce her gün gerçekleştirilmekte. Bazı kesimler ve basın organları tarafından at ve eşek etinin tüketildiği yerin Çukurova Üniversitesi ve Balcalı Hastanesi olarak gösterilmesi bizleri rahatsız etti. Bunun gerçek olmadığını ve bu olayda bizim öğrencilerimizin ve üniversitemiz mağdur konumda bulunmaktadır."

Balcalı Hastanesi'nin yemek ihalesini alan ve denetimden geçmesine rağmen hiçbir olumsuz bulguya rastlanmayan Tuğçe Yemekçilik Şirketi'nin yetkilileri de basın toplantısına katıldı. Şirketin gıda mühendisi Mustafa Halıcı, etin büyük parçalar halinde alındığını ve keçi, koyun ve sığır eti olduğuna dair denetim belgelerinin mutlaka kontrol edildiğini söyledi. At ve eşek etinin bazı toplumlarda kullanıldığını fakat Türkiye kültürüne uymadığı için kullanılmadığını anlatan Halıcı, "Vatandaşların tüketmek istememesi nedeniyle, bazı kişiler bu etleri kaçak ve uygun olayın ortamlarda keserek piyasaya sürüyor. Eğer uzman değilsek, kıyma ya da kuş başı haline getirilip piyasaya sürülmüş bu etleri normal tükettiğimiz koyun, keçi, sığır etinden ayırmamız neredeyse imkansız olur. Bu nedenle evde tüketirken bile hazır kıyma ya da kuş başı almak yerine parça almayı öneriyoruz" dedi.

ÇÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise at ve eşek etinin sağlık açısından sorun teşkil etmediğini ancak Türkiye'de tüketimi olmadığı için sağlıksız ortamda ve kaçak kesildiği için sorun oluşturduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 16:22:04
Güncelleme :31 Aralık 2009 Perşembe 16:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?