4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çukobirlik ayçiçeğini peşin alacak

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), 2009/2010 kampanya döneminde kuruma ayçiçeği getirecek olan ortağına peşin ödeme yapacağını açıkladı.

Kooperatiflerde bu konuda yürütülen altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, çiftçi lehine olan 'Avans Fiyat'ın bu sezon yine alınacak tüm ürünlerde uygulanacağını, ayçiçeğine de önümüzdeki günlerde belirlenecek avans fiyat üzerinden peşin ödeme yapılacağını söyledi.

Çukurova Bölgesi'nde yeni sezon ayçiçeği hasadına 10-15 Temmuz'dan itibaren başlanmasını beklediklerini kaydeden Öztürk, Çukobirlik olarak hedeflerinin 30 bin ton ürün almak olduğunu
ifade etti.

EKİM SAHALARI ARTIYOR

Bölgede bu kampanya döneminde yaklaşık 700 bin dekar alana ayçiçeği ekimi yapıldığını ve 137 bin ton rekolte beklendiğini belirten Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, şu açıklamayı yaptı:

"Bölgede bu dönem yaklaşık 700 bin dekar alana ekimi yapılan ayçiçeğinden 140 bin ton dolayında rekolte bekleniyor. Ayçiçeği ekim sahaları Çukurova'da her geçen yıl artış gösteriyor. Artışı tarımımız ve ülke ekonomisi açısından sevindirici buluyoruz. Böylece bir yandan bitkisel yağ ithalatımız azalır, yağ sanayicileri ile diğer kullanıcı sektör, gerekli hammaddeyi kolaylıkla iç piyasadan sağlayabilirken, diğer yandan çiftçimiz de desteklenmiş olacaktır. Bunun için yağlı tohum bitkilerinde uygulanan prim desteğinin yeterli düzeyde devam etmesini arzu ediyoruz. Çukobirlik olarak alacağımız ayçiçeğini kendi tesislerimizde işleyeceğiz. İşleyip piyasaya sunduktan sonra yeniden fiyat hesaplaması yapacak ve aradaki farkı ortağımıza mutlaka yansıtacağız. Çukobirlik'in ayçiçeğinde de bugüne kadar verdiği nihai fiyata bakılırsa, serbest piyasanın üzerinde olduğu rahatlıkla görülür. Bu nedenle ortak üreticilerimize; ürünlerini öncelikle kendi kurumlarına vermeleri çağrımızı yineliyoruz. Çukobirlik'e ürün veren ortağın alın teri heba olmaz."
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:34:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?