2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çukobirlik ayçiçeğini peşin alıyor

Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk,Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu, 2008/2009 kampanya dönemi ayçiçeği avans alım fiyatını kilo başına 90 YKr olarak açıkladı.

Ortakların kuruma getireceği ayçiçeğinin tamamının alındığı ve bedellerinin avans fiyat üzerinden kantarda peşin ödendiği belirtilirken, açıklanan fiyatın "avans" olduğuna dikkat çeken ve kesin fiyatın kampanya sonunda belirleneceğini kaydeden Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, "Çukurova'da ayçiçeği hasadı başladı.

Serbest piyasa şartlarında üreticilerimizin emeklerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için kurum olarak avans fiyatımızı şimdilik 90 YKr olarak açıkladık. Piyasa şartlarına göre avans fiyatı daha sonra yükseltebiliriz. Bu durumda ve ileride ürünü işleyip kar ettiğimizde aradaki farkı ortaklarımıza mutlaka ödeyeceğiz. Ortaklarımızın bu bilinç içerisinde hareket etmesini diliyoruz. Geçen kampanya döneminde serbest piyasada yaklaşık 60 YKr'a giden ayçiçeğine daha sonra avans fiyatını yükselterek toplam 82 YKr vermiştik. Bunun dikkatlerden kaçırılmaması gerek" diye konuştu.

Çukobirlik olarak yağlı tohum bitkilerinin teşvikine büyük önem verdiklerini, bu amaçla birliğe bağlı 34 kooperatifte eğitim seminerleri düzenlediklerini belirten Öztürk, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde bugün yemeklik yağ ithalatı 1 milyon 300 bin tona, yem ithalatı 2 milyon tona, yağlı tohum ithalatı 700 bin tona ulaşmıştır. Dolayısıyla yağlı tohum ve ürünleri ithalatına yılda yaklaşık 5 milyar dolar ödenmektedir. Bitkisel yağlardaki ayrışımdan elde edilen yüzlerce ester, kimya sektöründe yaygın olarak kullanılmakta ve ülkemiz bunun yan ürünlerini de yine tamamen ithalat yoluyla karşılamaktadır. Bu şartlarda yağlı tohum bitkilerinin teşvik edilmesinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Çukobirlik olarak bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.

Bu arada, 2008/2009 kampanya döneminde Çukobirlik Adana, Ayas, Araban, Ceyhan, Gaziköyü, Misis, Osmaniye, Sağkaya, Salbaş, Nizip, Narlı, İmamoğlu, Reyhanlı, Erzin ve Kadirli Kooperatifleri'nin ayçiçeği alım merkezi olarak belirlendiği ve bugüne kadar 3 milyon 150 bin YTL tutarında 3.500 ton ayçiçeği alındığı ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 10:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?