5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Çukobirlik 'hortum' mağduru

Türk-İş’e bağlı sendikaların Adana Şube Başkanları, Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç’a nezaket ziyaretinde bulunarak başarı dilediler.

Ziyaret sırasında, Türk-İş’in ülkemizde çalışma hayatının vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu ve iş barışının sağlanmasında önemli görevler üstlendiğini kaydeden Kılıç, “Karşılıklı yoğun tempo nedeniyle ancak bugün bir araya gelebildik. Nazik ziyaretleriniz bize güç ve moral verdi” dedi.

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek, Temsilci Yardımcısı Edip Gülnar, Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Umar, Tarım-İş Sendikası Şube Başkanı Muzaffer Erol, Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Kabaca, Orman-İş Sendikası Şube Başkanı Asım Öğüt, Tes-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Öğüt, Türk Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Adem Kesik, Yol-İş Sendikası Şubesi 2. Başkanı Tahsin Başkoğan, Demiryol-İş Sendikası Şube Sekreteri Mahmut Pala ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı Atilla Tekerlek ile bazı sendika yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulundukları toplantıda, Genel Müdür Fevzi Kılıç, Çukobirlik’in faaliyetleri konusunda bilgi verdi.

Birlik Yönetim Kurulu’nun yoğun ve planlı çabası sonucu kurumun bugün ayakta durur, kendi yağıyla kavrulur hale geldiğini belirten Kılıç, “Yeni yasadan önce buraya her yıl hazineden ortalama 150 trilyon lira kredi gönderilir, bunun da bir kuruşu dahi geri ödenmezmiş. Buna rağmen çiftçiye verilen emtia desteği 3 bin tonları geçmezmiş. Şimdi gelinen noktada Çukobirlik; 16 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni Tarım Satış Kooperatifi Birlikleri Yasası’ndan bu yana 68 trilyon lira kredi aldı, bunun karşılığında kurum tarihinde ilk defa olmak üzere 75 trilyon lira geri ödemede bulundu. Ortak üreticilerine dağıttığı emtiayı bu sezon 125 bin tona çıkardı. Bu sezon ayrıca 3 milyon litre akaryakıt dağıtılmasının kararı alındı. Üretici ortağa sadece bu sezon verilen ve dağıtılacak olan tohumluk, zirai ilaç, zirai gübre ve yakıt gibi emtianın tutarı 45 trilyon lirayı bulmaktadır. Sözün özü, Yönetim Kurulu’nun çabaları, idari kadronun uyumlu çalışması sonucu Çukobirlik artık asli görevi olan kooperatifçiliğe dönmüştür” diye konuştu.

HORTUMLAMA ÖNLENSEYDİ

Genel Müdür Kılıç’a verdiği bilgiler için teşekkür eden ve sendika yöneticileri adına başarı dileyen Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek ise, Çukobirlik’in bölge ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

Elbek, ”Bölgemizde istihdama yönelik yeni yatırımlar maalesef yok. İşsizlik had safhada. Sanayi tesislerinin zorunlu olarak üretime ara vermesinden sizlerin de bizler gibi büyük üzüntü duyduğunu biliyoruz. Çukobirlik elbette çiftçi kuruluşu. Onlara verilen hizmetlerden elbette memnunuz. Ama keşke kurumun hazineden karşılıksız kredilerle beslendiği yıllarda buharlaşmayı ve hortumlamayı önleyen bir sistem uygulansaydı da, merkez entegre tesisleri bugün yine çalışıyor olsaydı” dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık da; Çukobirlik Merkez Yağ Fabrikası’nda daha önce iş akitleri 5-6 ay askıya alınan işçilerin bu dönem sürekli çalışmalarının sağlandığını belirterek, “Bu nedenle Birlik Yönetim Kurulu ile sizlere teşekkür ederiz. Yeniden yapılandırma çerçevesinde Çukobirlik’i ayakta tutmak için gece-gündüz ciddi şekilde çaba harcadığınızı biliyor ve görüyoruz. Çukobirlik’te artık huzur, güven ve istikrar var. Bunun için sizi ayrıca kutluyoruz ve takdir ediyoruz”şeklinde konuştu.

Diliçıkık, yakında görüşülmeye başlanacak olan yağ fabrikası toplu iş sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili bir dosyayı da Genel Müdür Fevzi Kılıç’a sundu.

Azmi Ertan-Kenthaber/Adana
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2005 Perşembe 16:45:17
Güncelleme :23 Haziran 2005 Perşembe 20:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?