2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çukobirlik Kanolayı peşin alacak

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik) Yönetim Kurulu, bölgede birinci ürün olarak hasadına bu ayın ikinci yarısında başlanacak olan kanola bitkisi için 90 YKr "avans alım fiyatı" açıkladı.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, 2008/2009 kampanya döneminde kanolaya yine "peşin" para verileceğini, hem ortak içi hem de ortak dışı alım yapılacağını belirtti. Öztürk, yaptığı açıklamada, "İçeride ve dış borsalarda kanola fiyatının yükselmesi durumunda, biz de fiyatımızı yükseltecek ve aradaki farkı ürününü aldığımız üreticiye ödeyeceğiz" dedi.

Yağlı tohum bitkilerinin teşvik edilmesi, ülke tarımının geleceği bakımından çok önemli olduğunu anlatan Öztürk, kurum olarak bu konuda başlattıkları eğitim çalışmalarını kesintisiz sürdürdüklerini belirtti.

Çukobirlik'in çiftçiler için temin ettiği ve ürün kayıplarını minimuma indiren biçerdöver tablasını daha önce yerli imalatçılara tanıttıklarını, hasadın iki sezondur bu tablalar ile yapılmaya başlandığını anlatan Öztürk, bölgede yaklaşık 5 bin dekar alana birinci ürün kanola ekimi yapıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

Kanolanın yaklaşık yüzde 42 oranında yağ içerdiğinden, ülkedeki bitkisel yağ açığının kapanmasında önemli rol oynayacağına dikkat çeken Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Kanola, biyodizelin de en önemli hammaddesini oluşturuyor. Dolayısıyla bu bitkinin geleceğini çok parlak görüyoruz. Kanolanın tanıtımı ve ekimi için kurum olarak yoğun çaba harcadık. Bu bitkinin yaygınlaşması sonuçta Türk çiftçisi ve tarımının yararına olacaktır diye düşünüyoruz."

.
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 12:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?