3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Çukobirlik soyaya fark ödüyor

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik), ayçiçeğinden sonra geçen kampanya döneminde kuruma soya fasulyesi teslim eden ortaklara da "fiyat farkı" verilmesini kararlaştırdı. Kilo başına 4 YKr olarak belirlenen farkın ödenmesine başlandı.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, yaptığı açıklamada, kurumun kooperatifçiliğin gereklerini yerine getirdiğini belirterek, "2007/2008 kampanya döneminde toplam 6 bin 619 ton 876 kilogram soya fasulyesi aldık. Soyaya o zaman verdiğimiz son avans fiyat 66 YKr idi. Aldığımız ürünü tesislerimizde işleyip kar elde ettiğimiz için aradaki farkın 1 Ağustos'ta başlayacak yeni kampanya öncesinde 4 Ykr olarak ortaklarımıza ödenmesini kararlaştırdık. Böylece geçen sezon Çukobirlik'e soya veren çiftçimize ödediğimiz kesin rakam 70 YKr oldu. Bu rakam, serbest piyasada oluşan fiyatların üzerindedir. Soyaya geçen dönem ödediğimiz toplam rakam ise 4 milyon 633 bin 213 YTL'yi buldu" dedi.

2008/2009 kampanya döneminde Çukobirlik olarak alımını yaptıkları ve yapacakları diğer ürünlerde olduğu gibi soya fasulyesi için de "Avans fiyat ve peşin ödeme" uygulamasını sürdüreceklerini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:

"Kampanya döneminde piyasalarda soya fiyatı yükseldiğinde, biz de avans fiyatı yukarıya çekeceğiz. Ayrıca, sezon sonunda kendi tesislerimizde işleyeceğimiz soyadan kar elde ettiğimiz takdirde aradaki fiyat farkını mutlaka ortaklarımıza ödeyeceğiz. Bu nedenle ortaklarımızın bunu göz önünde bulundurmalarını ve gönül rahatlığı ile kuruma ürünlerini teslim etmelerini diliyoruz. Üreticimizin emeğini ve alın terini en iyi şekilde koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 14:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?