4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çukobirlik yeni kampanyaya hazır

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde (Çukobirlik) 1 Ağustos'tan itibaren resmen başlayacak 2009/2010 kampanya dönemi hazırlıklarının tamamlandığı bildirildi.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, yaptığı açıklamada, kampanya öncesi alım yapılacak kooperatiflerin tamamında hizmet akışının sağlıklı verilebilmesi için eksiklerin süratle giderildiğini belirterek, "Bu sezon kurum olarak 130 bin ton kütlü pamuk, 30 bin ton soya fasulyesi ve 30 bin ton ayçiçeği almayı hedefliyoruz. Çiftçi lehine olan "Avans fiyat" uygulaması devam edecek. Böylece pamuk, soya ve ayçiçeği fiyatları dünya borsalarında ve iç piyasada yükseldiğinde, aradaki farkı kuruma ürün teslim eden ortaklarımıza daha önce olduğu gibi ödeyeceğiz. Bu uygulama ile serbest piyasada da otokontrolün sağlandığına ve Çukobirlik ortağı olsun olmasın, bütün üreticilerin emeklerinin korunduğuna inanıyoruz. Çok önemsediğimiz diğer bir konu; alımlarda ortaklarımıza güler yüz gösterilmesi ve şikayetlerinin asgariye indirilmesi. Bu hususta sıkıntı yaşanmayacağını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim" dedi.

Başta pamuk olmak üzere, yağlı tohum bitkilerinde "prim" desteğinin büyük önem taşıdığını ve tarımla uğraşan ülkelerde bunun uygulandığını vurgulayan Öztürk, devletin bu konuda gereken hassasiyeti gösterdiğine dikkat çekti. Öztürk, üretim maliyeti ile satış arasındaki farkın bu şekilde üreticiye yansıtılarak emeklerinin korunmasını sağlayan prim desteğinin devam etmesini dilediklerini sözlerine ekledi.

Bölgede ayçiçeği hasadına yeni başlandığı, pamuk hasadına kuru alanlarda Ağustos'un sonuna doğru, sulu alanlarda Eylül'ün ikinci yarısından, soya hasadına ise Eylül ayından itibaren başlanacağı kaydedildi. Bu arada, daha erken hasat edilen kanola alımlarının Mayıs'ta başlayıp Haziran ayında tamamlandığı, Çukobirlik'in bu yıl 520 bin 257 lira tutarında 813 bin 410 kilogram kanola aldığı, ürün bedellerini de 60 kuruş avans fiyat üzerinden tamamen ödediği açıklandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 15:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?