2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çukobirlik'ten üreticiye destek

Çukobirlik'in yeni sezonda ortak üreticilerine ihtiyacı olan tohumluk, taban gübresi, üst gübre ve zirai ilaç desteğini sürdürdüğü bu kapsamda üreticiye 50 milyon YTL tutarında destek sağlayacağı bildirildi.

Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç, yaptığı açıklamada, yeni sezonda da ortak üreticilerine ihtiyacı olan tohumluk, taban gübresi, üst gübre ve zirai ilaç desteğinde bulunacaklarını belirterek, temin edilen tohumluk ve emtianın bir bölümünün dağıtımının tamamlandığını, bir bölümünün ise önümüzdeki günlerde ortaklara ulaştırılacağını söyledi.

Kooperatifçiliğin gereği olarak tarla ekim hazırlığı sürecinden başlayarak ortaklarına emtia desteği sağladıklarını kaydeden Kılıç, "Bu desteklerimizle onlara bir nebze olsun nefes aldırdığımızı düşünüyoruz. Tarla hazırlığı, ekim ve hasat aşamasında ortaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Sezon boyunca bugüne kadar dağıtılan ve bundan sonra verilecek olan emtia miktarının toplam 200 bin tonu aşacağını, parasal tutarının ise 50 milyon YTL'yi bulacağına dikkat çeken Kılıç, "Üretici ortaklara verilecek emtia için içerde ve dışarıda araştırma yaparak, kaliteli ve uygun fiyatta olanları temin ettik. Üretici ortağımıza emtiayı piyasadan ortalama yüzde 10-15 daha ucuza veriyoruz. Aslında piyasayı regüle ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 12 ilde, 65 bin ortağı, 18 fabrikası, 38 adet de büyük antrepoları bulunan Çukobirlik'in geçmiş yıllarda ciddi miktarlarda zarar ettiğini, buna karşın şimdi finans kaynakları ortaya çıkartarak, ortağına daha iyi hizmet sunduğunu vurgulayan Kılıç, "Mali yapımızı güçlendirmek için kullanmadığımız ve atıl kalan gayrimenkullerimizi sattık. 2003 yılında kapandıklarında yıllık zararları toplam 24 milyon YTL'ye ulaşan fabrikalardan şimdi 4 milyon dolar kira geliri geliyor. 180 bin metrekarelik alanı
kiraya verdik. Bu yaklaşımımız ile birlikler içerisinde örnek gösteriliyoruz. Amacımız, güçlenen yapımızla daha iyi hizmet sunmak" dedi.

Dünyada tarım sektöründe küresel ısınma ve kuraklıktan kaynaklı rekolte kayıplarının söz konusu olduğu bir dönemde insanların beslenme derdine düştüğünü söyleyen Kılıç, şunları söyledi:

"Dünyada küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık stratejik ürünlerde yüzde 20-25 üretim daralmasına neden oldu. Bizim hinterlandımızda olan Amik Ovası, Harran Ovası'nda yani Güneydoğu'da kuraklıktan dolayı buğdaylar söküldü. Nohut ve mercimekte de daralma olacak. Dolayısıyla tarım küresel ısınmanın sonucunda yeniden ön plana çıktı. Tarıma çok ciddi bakılıyor. Hükümet de bu işin bilincinde ve üretimin artırılması için bizlerle konsensüs içerisinde çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

Tarım sektöründe global ısınmaya karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Kılıç, "Bilinçsiz sulama yönteminden vazgeçilmesi ve suyun kontrol altına alınması gerekiyor. Akarsuları, dereleri boşa akıtmayalım. Artık damlama sistemine geçmek lazım. Üretimde verimliliği, kaliteyi artırıcı teknolojik gelişmeler izlenmeli" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Meclis Araştırma Komisyonu'nda üretici birlikleri temsilcilerinin katıldığı, tarım sektörü ve sorunlarının masaya yatırıldığı bir toplantıda üretimi artırmanın yollarının konuşulduğunu anımsatan Kılıç, şunları aktardı:

"Burada girdi maliyetlerinin yüksekliğine özellikle de son aylarda artış trendine giren gübre ve mazot fiyatlarına dikkati çektik. Çiftçinin en az 5 yılın primini ve miktarını görmesi gerektiğini söyledik. Gübre ithalatında Tarım Satış Kooperatifleri ve üretici birliklerinin KDV ve gümrük vergilerinden muaf olmasını istedik. Yağlı tohumlar ve yan ürünlerinin ithalatı için 5.5 milyar dolarlık para ödediğimizi vurguladık. Diğer taraftan ürün havzaları oluşturulması gerektiğini anlattık. Çukurova'da
bereketli topraklara mısır ve özellikle de kıraç alanlarda yetiştirilen zeytin yerine Türkiye'nin açığı olan katma değeri yüksek ürünlerin ekimi için teşviklerin artırılmasını istedik. Bunun için de 5.5 milyar dolar ödediğimiz yağlı tohumlardan kanola, pamuk, soya fasulyesi gibi ürünlerin ekiminin yapılmasını gerektiğine işaret ettik. Dolayısıyla tarımda acilen üretim planlamasına ihtiyaç var. Gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz."

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 10:25:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?