5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Çukurova bu kez de 'pas'a teslim

Çukurova’da, buğdayda görülen süne hastalığından sonra şimdi de sarı pas hastalığının yaygınlaşmaya başladığı bildirildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkan Vekili Emin Güray, Yüreğir Ovası’nda süne zararlısı görülmesine rağmen Bakanlık kararıyla diğer faydalı böceklerin de öldürülmemesi için ilaçlama yasağı getirilirken, dağlık ve kıraç arazilerde sarı pas hastalığının da hızla yayılmaya başladığını söyledi.

Özellikle Akpınar ve Haylazlı Köyü çevresindeki buğday tarlalarında sarı pas hastalığının görüldüğünü kaydeden Güray, "Üretici ne yapacağını şaşırdı" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise sarı pas, septoria ve külleme olarak bilinen mantar hastalıklarının özellikle denize yakın kıyılarda ekilen buğdaylarda yüksek rutubet nedeniyle yoğun olarak görüldüğünü söyledi.

Süne zararlısıyla ilgili de Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı 14 ayrı ekibin, Adana’daki ekili 3 milyon hektardan 500 bin hektarı kontrol altında tutmaya çalıştığına işaret eden Barut, "Tarım İl Müdürlüğü’nde eleman eksikliği dolayısıyla sıkıntı var. Tarlasında süne zararlısı ciddi boyuta gelen üreticiler, mutlak il, ilçe ve beldelerdeki teknik elemanlara başvurarak mutlak durumu yerinde göstersin ve ilaçlama yapılıp yapılmayacağı konusunda fikir alsın. Çünkü süne zararlısı tek başına yapılan mücadeleyle yok edilemez. Komşusu ilaçlama yapmamışsa, ilaçlama yapılan tarlaya iki gün sonra aynı duruma gelir. Süneyle mücadele için daha 15 günlük zaman var. Çünkü süne zararlısının 5 devrelik gelişim dönemi var. Bunun en zararlısı 4. ve 5. dönemdir, buna da daha zaman var" dedi.

Barut, sarı pas, septoria ve mantar hastalıkların buğdaylarda erken sararma, kuruma, tane zayıflığı ve buğday özünde kalite düşüklüğüne yol açtığını belirtirken, "Hastalık ilerliyorsa müdahale lazım. Septoria ve pas tehlikeli hastalık. Bu yüzden kontrol altında tutulması lazım. Ama üreticiler de uzman görmeden ilaçlatma yaptırmasın. İlaçlama derecesine geldiyse mutlak ilaçlama ya

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 12:15:31
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 12:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?