3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Çukurova buğdayına yoğun talep

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, geçen yıl kilosu 37 YKr'den satılan buğdayın bu yıl dünyada yaşanan kuraklık nedeniyle 67 YKr'ye kadar çıkarak çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Durmuş yaptığı açıklamada, geçen yıl dünya genelinde ve Çukurova'da yaşanan kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde düşüş yaşandığı için bu yıl buğday ve tahıl ürünlerine olan talebin arttığını ifade etti.

Çukurova'da bu yıl yağmurun az ancak zamanında yağdığını kaydeden Halis, geçen yıl kuraklık nedeniyle 260 bin hektar alana ekilen buğdaydan 1 milyon 165 bin ton rekolte elde edildiğini bu yıl ise ekim alanları aynı olmasına rağmen rekoltede yüzde 25 artış beklediklerini ifade etti.

Durmuş Halis, "Yağmur bu yılda az yağdı ama zamanında yağdı. Çukurova'da Mayıs ayının sonlarına doğru hasadı başlanacak olan buğdayın rekoltesinin daha iyi olması için önümüzdeki günlerde bir iki yağmur daha gerekiyor" dedi.

Halis, geçen yıl çiftçinin buğdayı maliyetinin altında satmak zorunda kaldığını ve fiyatın 37 YKr'ye kadar düştüğünü hatırlattı. Söz konusu dönemde yaşanan kuraklıktan dolayı tahıl ürünlerine artan talepten dolayı buğdayın kilosunun bu yıl 67 YKr'ye kadar çıktığına dikkat çeken Halis Durmuş, şunları kaydetti: "Buğday fiyatı yüzde 90 oranında artış oldu. Artışın sebebi dünyadaki kuraklık nedeniyle buğdaya büyük bir talep var. Tahıl ürünlerinin tamamına büyük bir ihtiyaç var. Bu nedenle fiyatlar her geçen gün artıyor."

Mayıs ayının sonunda başlayacak buğday hasadı döneminde de fiyat artışının devam etmesini beklediklerini, bu durumun çiftçinin yüzünü nihayet güldürdüğünü belirten Halis, "Buğdayın maliyeti 40-50 YKr arasında değişiyor fiyatın en az 60 YKr olması gerekir. Hasat başladıktan sonra buğday fiyatları bunun altına düşerse çiftçi yine perişan olur" diye konuştu.

Çukurova'da kuraklık yaşanmazken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yağışın az olmasının buğday rekoltesini düşüreceğini gören sektör temsilcilerinin Çukurova'ya yöneldiğini vurgulayan Halis, şöyle devam etti:  Ülke genelinden çok sayıda un ve yem sanayicisi ürün alabilmek için yörede çalışma yapmaya başladı. Ürününe ilk kez hasat öncesi bu kadar ilgi gören Çukurova çiftçisinin buğday fiyatlarının düşeme olasılığı görülmüyor. Talep olursa fiyatlar düşmez.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 15:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?