29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çukurova suya hasret

ADANA’ya 21 Kasım 2006’dan bu yana yağmur yağmaması ve kapakları bakımda olan Seyhan Barajı’ndan su verilememesi, çiftçiye zor bir dönem yaşatıyor. Yaklaşık 2 aydır kuraklık baskısında kalan çiftçi, başta buğday olmak üzere ürünlerinde yüzde 50’ye varan verim kaybı bekliyor.

Meteoroloji verilerine göre, Adana’ya en son 21 Kasım 2006’da metrekareye 8.2 kilogram yağmur yağdı. Kasım ayındaki toplam yağış miktarı ise 43 kilogramda kaldı. Adana’nın kasım ayı uzun yıllar ortalamasının 89 kilogram olduğu gözönünde alındığında, geçen kasım ayında normalin yarısı kadar yağış düşmüş oldu.

Tarım kesimini zor durumda bırakan kuraklık aralık ve ocak aylarında da sürdü ve Adana’ya bugüne kadar yağmur yağmadı. Uzmanların tahminlerine göre, uzun bir aradan sonra Adana’ya ilk yağmur 14 Ocak’ta yağacak, ancak bu da çiftçiye yetmeyecek kadar az olacak. Uzmanlar, uzun yıllar ortalamasında yıllık yağış miktarı metrekareye 640 kilogram olan Adana’ya, 2006’da 585 kilogram yağmur yağdığını bildirdi.

BÜYÜK ŞANSSIZLIK

Bir yandan kuraklık sürerken, diğer yandan Seyhan Barajı’nın kapakları DSİ tarafından bu sezon bakıma alındığı için kanallarda su bulunmaması, Adana çiftçisi için ikinci darbe oldu. Su ihtiyacını yağmur ve sulama kanallarından sağlayan üretici, ikisinden de yararlanamayınca verim kaybıyla karşı karşıya kaldı. Yalnızca az sayıdaki çiftçi, mazot ya da elektrik kullanarak pompalarla yeraltından çektiği suyla tarlalarını sulayabildi.

Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaşanan durumu büyük bir şanssızlık olarak niteledi. DSİ yetkililerinden 20 Ocak’a kadar kapakların bakımının süreceğini öğrendiklerini söyleyen Girmen, “Su sıkıntısı özellikle buğday üreticisini zor durumda bıraktı. Şimdi yağmur yağsa bile verim kaybı yüzde 20’yi bulur. Ancak böyle gider ve ocak ayında da yağmur yağmazsa, kayıp yüzde 50’ye ulaşır. Geçen yıl 1 milyon 200 bin ton buğday üretilen Adana’nın rekoltesi bu yıl 600-700 bin tonda kalır. Ayrıca bölgemizde ekilen marul, patates, soğan, pırasa ve maydonoz gibi sebzelerde de üretici su sorunu yaşıyor” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 13:04:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?