2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çukurova'da buğday hasadı başladı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Çukurova bölgesinde buğday hasadının başladığını, üreticin bu sene de mağdur edilmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasa fiyatı üzerinden alım yapması gerektiğini söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Başkan Doğru, bugüne kadar yüksek fiyatlarla sürekli desteklendiği ileri sürülen buğday üreticisinin aslında ürün girdi değişimi karşısında reel gelir kaybına uğradığını söyledi. 2003 yılı sonun ortalama enflasyon nispeti 19.6 iken Kasım-Aralık döneminde en önemli buğday girdilerinden gübreye yüzde 61 zam yapıldığını hatırlatan Doğru, "Diğer girdi fiyatları da zaten rekabetin olmadığı tekelci bir ortamda oluştuğu için maliyetlerimiz her zaman fiili enflasyonun üzerinde olmaktadır. Bu da üreticinin günahı değildir" dedi.
Doğru, ülkede buğday üretiminin tüketimi karşıladığını ancak tarımın genelinde uygulanan üretim, teknoloji ve destekleme politikalarının yanlışlığının buğdayda da etkili olduğunu, sonuçta hem verimlilik hem de kalite sorunlarının ortaya çıktığına işaret etti. TOM'nun piyasaya fiyatlarının altında piyasaya girmesi yüzünden buğday, çiftçinin elinden çıktıktan sonra fiyatların hızla arttığına dikkat çeken Doğru, "TMO'nun alım fiyatları cari fiyatların altında kaldığı için piyasadan yeterince buğday alamamış ve kışın yaşanan buğday-ekmek kavgasını da seyretmek zorunda kalmıştı" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bu senede benzer sorunların yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğıini ve TMO'nun piyasa fiyatları üzerinden ve yeterli düzeyde alım yapması gerektiğini de kaydeden Doğru, açıklamalarını şu sözlerle devam etti:
"Müdahale fiyatları tespitinde Chicago borsası buğday fiyatları referans alınmamalıdır. Yurt içi piyasa koşulları farklıdır. Ayrıca fiyatlar enflasyona endekslenmemelidir. Hedefin tutup tutmayacağı şimdiden belli olmayacağı gibi bu yıl hasadı yapılacak ürünün masraflarının bir yıl evvel yaşanan enflasyon sürecinde yapıldığı da bir gerçektir"
Başkan Doğru, bölgede yaygın olarak ekimi yapılan ekmeklik vasfı yüksek Adana99 ve Segitario buğdaylarına TMO'nun 400 bin lira vermesini beklediklerini de ifade etti.
ADANA - İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2004 Cumartesi 14:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?