4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çukurova'da buğday hasadı başladı

Türkiye'nin en erken yetişen Çukurova buğdayının hasadı başladı. Yağmur nedeniyle dönüme en az 600 kilogram veren Çukurova buğdayının, fiyatının serbest piyasada 45 kuruş olması çiftçiyi düşündürüyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Türk tarımının önemli üretim merkezlerinden Çukurova'da Buğday hasadının başladığını söyledi. Halis, geçen yıla göre bu yıl buğday ekim alanlarında yüzde 20-30 arasında artış yaşanarak 2.5 milyon dekar alandan daha fazla buğday ekimi yaşandığını kaydetti.

Halis, bu yıl her mevsim düzenli olarak yağan yağmurun buğday rekoltesini yükselteceğini düşündüklerini belirterek, "Bu yıl 1.5 milyon tondan daha fazla buğday rekoltesi elde edilmesini bekliyoruz. Şuana kadar hasadı yapılan yerlerden dönüm başına 600 kilogram buğday elde edildi. Bu rakam bağdayın bu yıl çok bereketli olduğunu gösteriyor. Ovada bu dönüm başına 700 kilograma kadar çıkacağını düşünüyoruz. Yağmur bereketiyle birlikte geldi" dedi.

Hasadın başlamasıyla birlikte Çukurova'da buğdayının ne kadar bereketli olduğu ortaya çıktığını ancak, çiftçinin maliyetin altında buğday satmak zorunda kaldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Geçen yıl buğdayın kilosu 50 ile 60 kuruştan satıldı. Çiftçinin uzun yıllar sonra buğdaydan maliyetini kurtarıp kar etti. Ancak bu yıl buğdayın kilosu serbest piyasada 45 kuruştan satılıyor. Çukurova erkenci ürün ürettiği için TMO'nun biran önce fiyatı açıklaması gerekiyor. Aksi taktirde çiftçi maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalacak."

Halis, bir dönüm buğdayın maliyetinin 60 kuruş olduğunu, bu nedenle açıklanacak fiyatın 60 kuruştan yüksek olması gerektiğini vurgulayarak, "Bereket yönünden çiftçinin yüzü güldü. Ancak fiyat konusunda çiftçinin yüzü gülmüyor. Çiftçinin aldığı gübrenin ve mazotun fiyatı belli. Yetkililer mutlaka bunları göz önünde bulundurarak fiyat belirlemeli. Aksi taktirde çiftçi zarar eder ve buğdaydan sonraki ikinci ürününü ekemez" diye konuştu.

Çiftçinin perişan olmaması için TMO'nun hemen fiyat açıklaması gerektiğini ve buğday alımlarına başlaması gerektiğini anlatan Halis, gıda krizi olduğu bir dönemde tarıma sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Çiftçileri buğdaylarını satmaları konusunda aceleci davranmamaları konusunda uyarak Halis, "Çiftçiler ihtiyacı kadar buğdayı satmalı. Buğdayını maliyetinin altında satmamalı" dedi.

Çiftçilerde bu yıl yağmur nedeniyle buğdaylarının çok bereketli olduğunu bazı yerlerde dönüme 750 kilogram buğday verdiğini, ancak fiyatın düşük olması ve devlet tarafından fiyat belirlenmemesinin kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 10:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ KARABENLİ IP: 78.187.51.xxx Tarih : 30.05.2009 19:56:20

EGER BELİRTİLEN 45 KURUŞA BUGDAY SATARSAM İFLAS EDERİM. ÇOCUKLARIMI  OKULA DAHİ GÖNDEREMEM.NE OLUR DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN ÇİFTÇİLERİN BU SORUNUNA EL ATMASINI BEKLİYORUZ. PAZARCIK-NARLI ÇİFTÇİLERİNDEN ALİ KARABENLİ