29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çukurova'da elektrik kesintileri

Hava sıcaklığı ve yüksek nem oranının hatlara verdiği zararlar ve aşırı yüklenme nedeniyle Çukurova yöresinde son günlerde yoğun şekilde yaşanan elektrik kesintileri, elektronik eşyada arızalara neden olurken, güç kaynağı bulunmayan işyerlerinde sıkıntı yaşandığı bildirildi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Selçuk Göndermez,son günlerde özellikle başta Adana olmak üzere, Hatay, Osmaniye ve Mersin'de sık sık elektrik kesintileri yaşandığını, bu durumun bunaltıcı boyutlara ulaşan aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'de elektrik enerjisinin önemli bir kısmının hidroelektrik santrallarından elde edildiğini anlatan Göndermez, son dönemde yeni yatırımların yanı sıra mevcutların tesisatların bakım ve onarımlarının da yapılmadığını ifade etti.

Elektrik şebekelerinin üretim yapılan merkez başta olmak üzere, kullanılan yere gelinceye kadar bütün oluşturduğunu ve belirli bir ömrü olduğunu vurgulayan Göndermez, ''Bu ömrü tüketinceye kadar bekleme lüksümüz yok. Sigortaların, trafoların arıza yapmadan yenilenmesi lazım. Bir yerde trafonun yanmasını beklemek zorunda değilsiniz'' diye konuştu.Yaşanan aşırı sıcakların elektrik tüketimini iki kat artırdığını, sık sık yaşanan kesintilerin ise voltaj düşüklükleri nedeniyle elektronik eşyada arızalara yol açtığını kaydeden Göndermez, şöyle devam etti:

''İş yerlerinde ve konutlarda elektrik tüketimi, yaz dönemine girilmesi, özellikle de hava sıcaklıklarının artmasıyla iki kat arttı. Elektriği satan ve dağıtan firma bunun önlemini almalıydı. Gerekli yenileme yapılsaydı, sorun olmazdı. Türkiye'de elektrik sorunu yok. Sorun elektrik dağıtım sisteminde.''

Yaşanan voltaj düşüklüğünü giderici cihaz satan firmalarda ve tamircilerde adeta kuyruklar oluştuğunu ileri süren Göndermez, bilinçsizlik veya sonuç alınamayacağı düşüncesiyle vatandaşların hakkını aramadığını söyledi.

Sözleşmeler tek taraflı

Göndermez, elektrik dağıtım şirketlerinin, hizmet öncesi büyük işletmeler ile sözleşme yaptığını, ancak bunların tüketici yararına hiç bir madde içermediğini belirtti.

Sözleşmelerin her iki tarafa da yükümlülükler getirmesi gerektiğini vurgulayan Göndermez, ''Yapılan bu anlaşmalar neredeyse Sevr Anlaşmasından daha antidemokratik. Elektrik verilmediği zaman şirketin zararları ödenmiyor, sözleşme tamamen tek taraflı. Tüketicinin hakkını araması ise neredeyse mümkün değil'' diye konuştu.

Küçük esnafta sıkıntılı

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Adana'da hava sıcaklığı 40 derece civarında seyrederken, kesintiler nedeniyle klimalarını serinlemek amacıyla değerlendiremeyen vatandaşlar adeta sıcakla boğuşuyor. Bu arada esnaf ise işlerinin aksamasından şikayetçi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, yaşanan kesintilerin kent esnafı için büyük sorun oluşturduğunu belirterek, ''Büyük esnafta jeneratör var. Ancak çoğu esnafın kesintilerde devreye girecek güç kaynağı alacak gücü yok. Sıkıntıyı küçük esnaf çekiyor'' dedi.

Barışık, esnafın, kesintiler nedeniyle soğutma sisteminin devre dışı kalması sonucu özellikle gıda maddelerinin bozulma riskinden, aydınlatma sorunları ve müşterilerin alışveriş için uygun ortam yaratılamamasına kadar pek çok sorunla ilgilenmek zorunda kaldıklarını söyledi.
AA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 12:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?