4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çukurova'daki su baskınları Meclis'te

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, aşırı yağışlar nedeniyle Ceyhan ve Seyhan nehirleri üzerinde bulunan baraj kapaklarının açılması sonucunda meydana gelen zararın giderilmesi için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi.

Arazisi ve ürünleri zarar gören çiftçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde, Ceyhan ve Seyhan nehirleri üzerinde bulunan barajların kapaklarının açılması sonucunda Yüreğir, Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde 4 belde ve 22 köyde 70 bin dekar tarım arazisinin sular altında kaldığını belirten Güvel, buğday, mısır, karpuz ekili alanlar ve narenciye bahçelerinin büyük zarar gördüğünü kaydetti. Güvel, önergede şu ifadelere yer verdi:

"Adana ilimizde baraj kapaklarının açılması sonucu ekili alanlarda oluşan zararın tespiti yapılmış mıdır? Yüreğir, Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde ne kadar zarar oluşmuştur? Çiftçilerimizin gördüğü zararın karşılanması konusunda yapılan herhangi bir çalışma mevcut mudur? Su taşkınından zarar gören bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi konusunda yapılan herhangi bir çalışma mevcut mudur? Baraj kapakları açılmadan önce DSİ 6. Bölge Müdürlüğü'nce baraj kapaklarının açılacağı yolunda çiftçilerimize bilgi verilmiş midir? DSİ'nin barajların durumu konusunda üreticilerimizi geç bilgilendirildiği ve baraj kapaklarının geç açıldığı yolundaki iddialar konusunda bakanlığınızca bir araştırma yapılmış mıdır? DSİ yağış tahminlerinde nasıl bir yöntem kullanmaktadır? Üreticilerimiz baraj kapakları açılmadan ne kadar önce bilgilendirilmektedir?"

Adana'nın yanı sıra Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Aşağıçiyanlı, Kiremitli, Çukurköprü, Yeniköy, Tozlu, Tekeli, Erdoğdu, Aydınlar ve Öksüzlü köylerinde binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını ve bu köylerde de buğday, mısır ve karpuz ekili alanların büyük zarar gördüğünü vurgulayan Güvel, TBMM'ye aynı soruları içeren ikinci bir soru önergesi verdi. Güvel, zarara uğrayan çiftçilerin sıkıntılarının bir an önce giderilmesi ve varsa yanlışlıkların önümüzdeki dönemde tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 16:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?