4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Çukurova'ya 80 milyon TL'lik güç

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Veysel Parlak, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) 2008 yılı için aktarılan 19 milyon TL kaynakla bölgede 80 milyon TL'lik gücü harekete geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Parlak, ATOSEV Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Türkiye'nin ilk iki bölgesel kalkınma ajansından biri olan ÇKA'nın kuruluş amacının; bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmak, rekabet gücünü yükseltmek ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak olduğunu belirtti.

Adana ve Mersin merkez ile bu illere bağlı ilçeleri gezerek hangi sektörleri destekleyeceklerini tespit edip, yönetim kurulundan onay aldıklarını ifade eden Parlak, "2008 yılı sonunda proje çağrısına çıkmayı planlıyorduk, yıl sonu itibarı ile çağrı programını başlattık. 4 ana başlıkta proje çağrısında bulunduk. Bunlar; İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı bütçesi 11 milyon TL, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı bütçesi 2 milyon TL, Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı bütçesi 4 milyon TL, Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı bütçesi 2 milyon TL" dedi.

Bu programlar için ajansın tahsis ettiği kaynağın 19 milyon TL olduğunu ifade eden Parlak, bu programların uygulanması neticesinde bölge içinde harekete geçirilecek toplam kaynak miktarının 80 milyon TL olmasının öngörüldüğünü kaydetti. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı'nın amacının istihdam ve üretimde halihazırda öne çıkan sektörlerin geliştirilmesi, bölge imkanları ve küresel ekonomik koşullar göz önüne alındığında gelişme potansiyeli olan sektörlerde yapılabilecek yeni yatırımların desteklenmesi olduğunu vurgulayan Parlak, program kapsamında projelere verilecek desteğin 20 bin TL ila 400 bin TL arasında olacağını belirtti.

Parlak, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında projelere 20 bin TL ila 100 bin TL, Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı kapsamında 25 bin ila 600 bin TL, Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ise 20 bin ila 200 bin TL arasında destek verileceğini ifade etti. 25 Mart'a kadar proje kabulüne devam edeceklerini, bu süre zarfında il merkezleri ve ilçelerde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini belirten Parlak, Mayıs ayı içerisinde projelerin hayata geçmiş olacağını kaydetti.

2009 bütçesinin 30 milyon TL'nin üzerinde olmasını beklediklerini vurgulayan Parlak, "Haziran sonunda yeni bir proje çağrısına çıkmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Bölgeye yabancı sermaye çekme konusunda da çalışma başlattıklarının altını çizen Parlak, bölgenin değerlerini ortaya çıkarıp, yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmeyi amaçladıklarını belirterek, "Yabancı yatırımcılar için bölgenin potansiyeli heyecan verici. Yabancılara ortaklık şeklinde teklifler sunacağız. İlk toplantımızı İspanyollar'la yaptık, bunun devamı gelecek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 14:00:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?