2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Cumhurbaşkanı Sezer: 'En büyük güvencemiz üniversitelerdir'

Cumhurbaşkanı Sezer; Ç.Ü. Akademik Yılı açılışına katılmak üzere, eşi Semra Sezer ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ile birlikte bu sabah Adana’ya geldi. İlk olarak Adana Valisi Cahit Kıraç ve 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş’ı makamında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha sonra Ç.Ü’ye geçti. Cumhurbaşkanı, yolunu kesen ve kendisine "En büyük başkan" şeklinde sevgi gösterisinde bulunan öğrencileri selamlarken, yanına gelen ve elini öpmek isteyen bir vatandaşı da kucaklayarak teşekkür etti.
Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Aydınoğlu ile makamında görüştükten sonra Mithat Özsan Amfisi’ne geçen Cumhurbaşkanı Sezer, kendisini bekleyen öğrencileri selamladı. Cumhurbaşkanı Sezer ve beraberindekilerin amfiye gittiği sırada "Adalet, özgürlük istiyoruz" şeklinde bağıran öğrenci yaka paça gözaltına alındı.

Ç.Ü Akademik Yılı Açılış Töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende öğrenciler adına konuşan Tıp Fakültesi Öğrencisi Tuba Güleri, 30 yıllık üniversitede 30 bin öğrenci adına konuştuğunu belirterek, Ç.Ü.’de okuma şansına sahip olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Güleri; "Hiç kimse bizi hedeflerimizden alıkoyamacak. Hayatımızın önüne geçemeyecek" dedi.

Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da, yaptığı konuşmada 32 bin 700 öğrencisi bulunan üniversitede Büyük Önder Atatürk’ün gösterdiği yolda ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri çerçevesinde eğitimi en iyi şekilde sürdüreceklerini belirtti. Rektör Akınoğlu, "Ç.Ü. olarak bilimsel üretimi daha üst düzeye çıkartmayı, ülke ekonomisine yararlı olmak amacıyla üniversite-sanayi işbirliğini gerçek anlamda geliştirmeyi, üstün nitelikli genç bilim adamları-araştırmacılar yetiştirmeyi, eğitim ve öğretim kalitesini sürekli yükseltecek önlemler almayı kendimize hedef olarak belirledik" diye konuştu.

Adana Valisi Cahit Kıraç ise eğitimin, Türk milletinin özgürlük, bağımsızlık ve çağdaşlaşma sürecinde ilk adımın atıldığı ve büyük başarıların sağlandığı konulardan biri olduğuna dikkat çekerek, Öğrencilerimizi ve halkımızı aydınlatarak, Atatürk’ün ilke ve inkilaplarına gönülden bağlı kalmanın ve Cumhuriyetimizi koruyup yüceltmenin onuruyla, bölgemizin incisi Çukurova Üniversitemizde bu yıl da eğitim ve öğretim hizmetini, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle başlatmanın heyecan, gurur ve coşkusunu yaşıyoruz" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer; konumu insanın içini ısıtan, sıcak havası, modern yerleşkesi, doğal güzelliği, tüm bunları anlamlı kılan akademik kadrosu ve öğrencileriyle Türkiye’nin çağdaş yüzünü gösteren Çukurova Üniversitesi’nin, geleceğe güvenle bakmayı sağlayan seçkin üniversiteler arasında yer aldığını ifade etti.

Ç.Ü’nün bugünkü ulaştığı düzeyi mutlulukla karşıladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Kuşkusuz, yüksek öğretimimizin ekonomik, siyasal ve yönetimsel birçok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlara geçtiğimiz yıllarda katıldığım üniversite etkinliklerinde geniş olarak değinmiştim. Bu sorunlar, üniversitelerimizin büyük olanaklara sahip, köklü gelenekleri olan dünyanın sayılı üniversiteleri ile rekabet etmelerini güçleştirmektedir. Türkiye, Cumhuriyet ile birlikte, büyük bir çağdaşlaşma hareketi başlatmıştır. Ülkemizin, güçlü ve üreten bir ekonomiye kavuşması, demokratikleşmesini tamamlaması, hukuk devleti ilkesinin egemen kılınması, siyasetin toplumun isteklerine yanıt verecek saydam bir yapıya kavuşması, dünyanın gelişmiş ülkeleri arasına girmesi ulusumuzun en büyük ereğidir. Tüm bunların yanında ve herşeyden önce Atatürk ilke ve devrimlerini yol gösterici olarak bellemeli ve benimsemelisiniz. Bilmelisiniz ki, bu ilke ve devrimler aydınlık Türkiye’nin vazgeçilmezleridir" şeklinde konuştu.
Öğrencilere hitaben, "Sizlerin, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, insan haklarına saygılı bireyler olarak demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarınızı en iyi biçimde yerine getireceğinize, gerektiğinde sorumluluk almaktan kaçınmayacağınıza yürekten inanıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Sezer şöyle konuştu:

"Çağdaşlaşma sürecinde en büyük güvencemiz olan üniversitelerimizin dünyadaki saygın üniversitelerin düzeyine çıkabilmesi için çalışmalı, bilimsel özgürlüğe her koşul ve ortamda koruyabilmeliyiz. Demokratik ve laik Cumhuriyetimizin temel kurumlarından olan üniversitelerimiz ülkemizin çağdaşlık yürüşüyünün başarıya ulaşmasında, öncü kurumlar olma özelliğini sürdürmelidir."

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, açılış sonrası üniversite yemekhanesine giderek öğrencilerle birlikte kuru fasulye, pilav, turşu ve elmadan oluşan öğle yemeğini yedi. Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra Mersin’e hareket etti.

iha-adana
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 15:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?