30
Nisan
2024
Salı
ADANA

'Damla sulama' sistemi yaygınlaşıyor

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, sulama sistemleri arasında en elverişli sistemin "damla sulama" olduğunu bildirdi.

Damla sulama sistemi kurulu bir bahçede incelemelerde bulunan Keskin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nca faizsiz kredi imkanlarıyla desteklenen sistemin her geçen gün yaygınlaştığını ifade etti.

Suyun tasarruflu kullanımı, bitkinin gelişimi, yüksek rekolte ve düşük maliyetli sulama sistemleri içinde en elverişli olanının "damla sulama" olduğunu belirten Keskin, "damla sulama" yatırım bedelinin yüzde 50'sinin hibe olarak verilmesi ve ana paranın ise tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup edilmesinin üreticileri güçlendirdiğini söyledi.

Sulama sistemiyle maliyetlerde büyük oranda düşüş yaşandığını ifade eden Keskin, "Bu sisteme geçilmesiyle, kullanılan su miktarında yüzde 30-80 tasarruf sağlanıyor, maliyet ise yüzde 90 oranında düşüyor. Dünya markalaşıyor. Biz de üretilen ürünlerle dünya pazarındaki yerimizi aldık. Bu sistem çiftçiyi kurtardı. Bu yöntemle bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabiliyor. Damla sulama sisteminde, yağmurlama sisteminin 4, karışık sulama sisteminin 6 katı daha az su kullanılıyor. Kullanılan suyun az olması su tasarrufunun yanı sıra enerji masraflarını ve sulama işçiliği giderlerini de azaltıyor. Ayrıca üründe yüksek verim ve kalite sağlıyor. Yakıt tüketimi, pompa masrafları, gübre tüketimi, zirai ilaç kullanımı ile yabancı ot ve hastalıkları azaltıyor. İstenmeyen bitkilerin çoğalmasını önlüyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2007 Cumartesi 10:49:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?