4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

DASİFED'in raporu Bakan Yılmaz'da

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Kalkınma Kurulu Başkanı ve Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, kalkınma ajanslarının işleyişindeki aksaklıklarla ilgili raporu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’a verdi.

Kalkınma ajanslarıyla ilgili beklentiler bu kez yazılı olarak Ankara’ya da iletildi. ÇKA Kalkınma Kurulu ve DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, federasyonun bağlı olduğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel’le birlikte Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.

Onatça, DASİFED olarak hazırladıkları ve kalkınma ajanslarının işleyişine ilişkin önerilerini içeren raporu Bakan Yılmaz’a verdi. Raporu inceleyen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarıyla ilgili olarak ilk kez böyle düzenli yazılı bir rapor aldığını söyledi.

Onatça ve Beysel’e teşekkür eden Bakan Yılmaz, “TMMOB’un başvurusu üzerine geçtiğimiz günlerde Danıştay, Kalkınma Ajanslarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 17 maddesini iptal etti. Şu anda ajanslar faaliyete devam ediyor ancak, biz şimdi bu 17 maddeyi yeniden düzenleme durumundayız. Düzenleme çalışmaları yapılırken, DASİFED’in raporunu dikkate alacağız. Bu rapordaki bir çok konu, kalkınma ajanslarının daha iyi işlemesi için çalışmalarımıza yansıyacak. Yönetmelikteki maddeleri yenilerken, ajansların işleyişiyle ilgili talepleri yerine getireceğiz” dedi.

Süleyman Onatça’nın Bakan Yılmaz’a verdiği raporda, ajansların işleyişinde gözlemlenen eksikler ve bunların çözümüne ilişkin öneriler sıralandı. Raporda ÇKA’nın bölgeden gelen projeleri değerlendirip desteklenecek çalışmaları açıkladığını vurgulayan Onatça, oysa ajansın sadece hibe ve destek veren bir kurum olmadığını, hibe ve desteklerin amaçlardan sadece biri olduğunu belirtti.

Ajansın kuruluş kanununda, bölgesel gelişim planını yapmak, bulunduğu bölgedeki üretimi dünya pazarlarına tanıtmak, bölgenin sosyoekonomik verilerini ortaya çıkarmak, yerli ve yabancı yatırımcıları çekmek için çalışmak gibi görevleri de olduğunu hatırlatan Onatça, “Nitelikli personel yapısıyla Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), bu beklentilere çok daha iyi yanıt verebilir. Ajans yönetimi ve personelin bir yandan motivasyonu, diğer yandan mevzuattaki düzenlemelerle, çok daha yüksek verim alınabileceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Raporda, ajansla ilgili öneriler sıralanırken Adana ve Mersin’in varolan potansiyelini ortaya çıkaran bir envanter çalışması yapılması gerektiği; ortak sorunların tespiti ve çözüm yolu bulunmasına ihtiyaç duyulduğu; ajans çalışmalarının kaynak israfına yol açmadan yürütülmesinin beklendiği; ajansın Adana ve Mersin’in dış dünyaya özellikle yatırım olanakları açısından profesyonelce tanıtılmasının zorunlu olduğu; ajanstaki Kalkınma Kurulu’nun işlevselliği artırılmadıkça verimli olamayacağını ve kurul için bütçeye ihtiyaç duyulduğu; kurulun en azından başkanının yönetim kurulu üyesi sayılması gerektiği vurgulandı.

Süleyman Onatça, Bakan Yılmaz’a yaptıkları ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ajansların kurulmuş olmasının bile tek başına olumlu bir gelişme olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Kalkınma ajansları yasasının eksiklere rağmen bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmada büyük faydası olacağını, Çukurova Kalkınma Ajansı’nda çalışanların yetenekli ve seçilmiş, konusunda uzman olduklarının hususunda herkes hemfikir. Ancak, kalkınma ajansları büyük bir projedir. Olumlu eleştirilerle hem bölgemiz hem ülkemiz kazançlı çıkacak. Ajans yönetiminin ve personelinin önündeki mevzuat kaynaklı sorunlar ortadan kaldırıldığında çok daha iyi noktaya çok daha hızlı şekilde ulaşacağımızı düşünüyoruz.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 12:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?