5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

'Dayatma kimsenin haddine düşmez'

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Dentaş, Rum tarafının Kıbrıs’ı sahte bir kimlik altında almak istediğini söyledi. Denktaş, yok sayıldıkları bir anlaşma zeminini dayatmanın kimsenin haddine düşmediğini bildirdi.

Mersin’de temaslarda bulunmak üzere akşam saatlerinde hava yoluyla Adana Şakirpaşa Havaalanı’na gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, VİP Salonu’nda basın mensuplarının Kıbrıs ile ilgili sorularını yanıtladı. Denktaş, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müşteşarı Marc Grossman’ın "Türkiye’ye söz verdik , KKTC’ye yönelik tecridi kaldıracağız" sözlerinin hatırlatılması üzerine, 40 yıldır Amerika’nın aynı söylem üzerinde durmasına karşın ciddi bir girişimin içinde olmadığını belirtti. Denktaş, aynı sözlerin referandum öncesinde de AB çevreleri tarafından dile getirilmesine ve Kıbrıs Türk halkının referanduma evet demesine karşın yerine getirilmediğini belirterek, hala şart öne sürmenin haksızlık olduğunu kaydetti. Denktaş, şöyle devam etti:

"Umarım sayın dışişleri yetkilisi açıklamalarında samimi davranır, Umarım yine egemenlik, bağımsızlık, ’devletinizden vazgeçin’ diye bir şart öne sürmezler. Bu şartları bir kenara itsinler, aşikardır ki Rum kesimi Kıbrıs’ı sahte bir kimlik altında almak istiyor, Türk milleti buna razı olamaz. Hiçbir milletin varlığı ve bağımsızlığı yok sayılamaz, tanımak istemeyebilirsin ama yok sayamazsın. Var olan hürriyeti ve bağımsızlığı tanımıyoruz, yoktur ve yok esası üzerinden anlaşma yapacaksın diye zorlamak kimsenin haddine düşmüş bir şey değildir."

Cumhurbaşkanı Denktaş, bir basın mensubunun ’Kıbrıs meselesi sizce yeterince anlaşılmıyor mu? Türkiye’de bir çok kentte verdiğiniz konferanslar yeterli değil mi?’ sorusu üzerine, "Bizim anlaşılmamak gibi bir sorunumuz yok, Kıbrıs Türkiye’nin jeopolitik olarak önemli bir parçasıdır. Tehlikeli bir kulvardan geçiyoruz. Biz Türkiye’nin AB sürecinde, yıllardır savunduğumuz, milli mesele kabul ettiğimiz Kıbrıs konusunda taviz vermesinin, bu güne kadar elde ettiği tüm hak ve hukukundan vazgeçmesi demek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Denktaş, Türk basınına da atıfta bulunarak, Türk basınının büyük kısmının doğruları Avrupa’ya yansıtmadığını, bu yüzden de Türkiye’nin Avrupa’dan taviz amaçlı baskılara maruz kaldığını ileri sürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 10:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?