4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

DAZB zeytinyağı fabrikası kuracak

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB), 1 milyon TL yatırımla kurulacak entegre zeytinyağı fabrikası için proje hazırlıyor.

DAZB Başkanı Mehmet Güler, zeytinciliğin sürekli geliştiği bölgede entegre zeytinyağı tesisi ihtiyacının her geçen gün arttığını belirtti. Zeytin üreticilerinin bu ihtiyacını gidermek üzere Çukurova Kalkınma Ajansı'na (ÇKA) proje sunacaklarını ifade eden Güler, "Proje teklifi için 25 Mart'a kadar süremiz var. Bu süre içerisinde proje teklifimizi teslim edeceğiz. Şu an proje üzerinde çalışıyoruz. Ajansın bu projeyi destekleyeceğini düşünüyoruz" dedi.

1 milyon TL'lik bir yatırım planladıklarını vurgulayan Güler, "Hazırladığımız projeye göre bu yatırımın yüzde 40'ını ajans, geri kalan yüzde 60'lık bölümünü de biz, yani birlik üyelerimiz karşılayacak" diye konuştu.

Yatırım için Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ni düşündüklerini, bunun için ilk etapta 5 dekarlık bir arsaya ihtiyaç olduğunu belirten Güler, şunları söyledi:  "Tesis, günde 80 ton sıkma kapasiteli olacak. Zamanla kapasiteyi ihtiyaca göre artıracağız, 400 tona çıkabilir. Bu zaman içerisinde talebin oluşmasına bağlı. Tesisi yerli makinelerle kuracağız. Yerli sanayiyi korumak zorundayız. Üretim için ilk etapta 6 bin ton zeytin işleyeceğiz, bu zamanla 30 bin tona çıkacak. Amacımız, bu bölgenin zeytinlerini değerlendirmek."

Tesisi farklı işlevler için de kullanacaklarını ifade eden Güler, "Birincisi zeytini işleyeceğiz. İkincisi yağını depolayacak ve şişeleyeceğiz. Önce 1'er kiloluk şişelerle başlayacağız, ihtiyaç halinde 5'er kiloluk tenekeler halinde piyasaya süreceğiz. Üçüncü olarak da zeytinin posasını işleyeceğiz. Posada yüzde 3-4 civarında kalan yağı da, posayı tekrar bir sıkma işleminden geçirerek sabun sanayi için değerlendireceğiz. Sabunluk yağ elde etmek istiyoruz. Yağı alınan posayı da yine atmayıp hayvan yemi olarak değerlendireceğiz" dedi.

Sadece iç piyasaya değil, zamanla ihracata da yönelmeyi planladıklarını belirten Güler, şunları kaydetti:  "Önce üyelerimizin zeytinlerini değerlendireceğiz, oluşacak talebe göre temin de edebileceğiz ihracat için. Tabii birlik olarak tekel olma amacında değiliz. Hatta bu gibi yatırımları teşvik ederek özel sektörün de önünü açmak istiyoruz."

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 15:49:34
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 16:24:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?