2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Demirel Arboretumu herkezi bekliyor

Adana'da, halkın doğa sevgisinin artırılması amacıyla şehir merkezine 10 kilometre uzakta tesis edilen Süleyman Demirel Arboretumu doğaseverleri bekliyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, Süleyman Demirel Arboretumu'nun, Türkiye'deki 3 arboretumdan biri olduğunu ifade etti. Arboretumların canlı bitki müzesi olduğunun altını çizen Yılmaz, "Türkiye'de 3 arboretum mevcut. Bunlar; Yalova'da Karaca, İstanbul'da Atatürk ve Adana'da Süleyman Demirel Arboretumu'dur. Arboretumlar çeşitli fonksiyonlara sahiptir. İlköğretim öğrencilerinden tutun da üniversite öğrencilerine kadar tüm öğrencilere geniş bir laboratuar görevi görürken, çevre halkına ağaç ve odunsu bitkiler hakkında bilgi verir, yetişme alanlarını tanıtır ve çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunur. Dünyanın dört bir tarafındaki endemik ve egzotik bitkileri, iklimin müsaade ettiği oranda bir araya toplayarak insanlara tanıtmak, nesli kaybolma tehlikesi altında bulunanları koruma altına almak, gen koruma alanları tesis etmek, yabancı orijinli türlerin ülkemize uygunluğu konusunda çalışmalar yapmak arboretumların işlevleri arasındadır" dedi.

Süleyman Demirel Arboretumu'nun halkın kullanımı amacıyla Adana Orman Bölge Müdürlüğünce tesis edildiğini belirten Yılmaz, "Süleyman Demirel Arboretumu, şehir merkezine 10 kilometre mesafede, Çukurova Üniversitesi ile bitişik Sabancı Kent Ormanı içerisinde yer almaktadır. Genel alanı bin 170 hektar olup, bunun 293 hektarı ormanlık, 877 hektarı ise ziraat arazisidir. 293 hektar ormanlık alanın 17 hektarlık kısmında faaliyet gösteren arboretumda yerli ve yabancı olmak üzere toplam 623 bitki türü bulunmaktadır. Adana Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2009 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi ile birlikte rekreasyon değeri yüksek, nesli tükenmekte olan yaklaşık 100 bitki türünü daha sahaya dikerek doğa severlere sergilemeyi planlamaktayız" diye konuştu.

Yılmaz, yerli ve yabancı yüzlerce bitki türünün yer aldığı, şehrin gürültü ve hava kirliliğinden uzak, yeşilin tüm tonlarının göl ile kucaklaştığı, kuş cıvıltılarının orman sevgisiyle bütünleştiği bu şirin yere tüm halkı beklediklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 13:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?