30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Deniz Gezmiş'in davalık fotoğrafları

Adanalı Gazeteci-Yazar Yüksel Hançerli, 1968-1972 arasında çektiği Deniz Gezmiş fotoğraflarını, "Copyrigth" koyarak yayınlayan yayınevi hakkında tazminat davası açtı. Hançerli, "Ben inanıyorum ki adalet yerini bulur. Fikir ve sanat eseri haklarına saygı gösterilir".

Akşam Gazetesi'nde muhabirlik yaparken 1968-1972 yılları arasında çektiği Deniz Gezmiş'in hiç bilinmeyen fotoğraflarını "Yüksel Hançerli'nin Objektifinden 1970 İstanbul" adıyla kitap haline getiren Yüksel Hançerli, bu kitabında yer alan Deniz Gezmiş'in bir fotoğrafının İleri Yayıncılık tarafından çıkarılan "Deniz-Büyük Albüm" adıyla basılan ve 50 YTL'den satılan bir albümünün kapağında yer aldığını görünce albümü satın alarak inceledi.
6'sı Deniz Gezmiş'in 35 yıl sonra ilk kez yayınlanan fotoğrafları olmak üzere 10 fotoğrafının izinsiz olarak basıldığını belirleyen Hançerli, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na İleri Yayıncılık Reklamcılık Tur. Nak. İnş. Gıda San. ve Tic. Ltd. yetkilileri aleyhine suç duyurusunda bulundu, ardından da 75'i manevi, 25'i maddi 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Hançerli'nin suç duyurusu, suç yeri itibariyle İstanbul'a Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Negatifleri kendisinde olan fotoğrafların üzerine "Copyright" yazanların emek hırsızlığına tevessül ettiklerini söyleyen Hançerli, hakkını sonuna kadar arayacağını belirtti.

Gazetecilik mesleğine 40 yıl önce başladığını ve İstanbul'da çeşitli gazetelerde çalıştığını anlatan Hançerli, "Eğitimim nedeniyle en son Akşam gazetesinde çalıştım. 1968-1972 yılları arasında Akşam gazetesinde çalışıyordum. O yıllarda öğrenci hareketleri yeni başlamıştı. O olaylarla ilgili fotoğraflar çektim. O fotoğrafları arşiv yaptım. 40 yıl çocuğum gibi sakladım. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra 2005 yılında öğrenci hareketlerini anlatan fotoğrafların yer aldığı kitap çıkardım. Aradan 2 yıl geçtikten sonra internette dolaşırken, benim çektiğim Deniz Gezmiş fotoğraflarına benzeyen fotoğrafların yer aldığı bir kitap kapağını gördüm. 1 ay önce 50 YTL vererek o kitabı aldım. Kitabın sayfalarını çevirince içerisinde bana ait bir çok fotoğrafın yer aldığını görünce hayret ettim. Önce noter kanalıyla ihtar çektim, daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulundum. Olay yargıya intikal etti. Ben inanıyorum ki adalet yerini bulur. Fikir ve sanat eseri haklarına saygı gösterilir" dedi.

 

İha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 12:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?