2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Deniz Kaplumbağalarına uydu takibi

Nesli tükenmekte olan Yeşil Deniz Kaplumbağaları'nın hareketlerini izlemek ve ölüm nedenlerini daha yakından takip etmek için verici takılarak uydudan takip edildiği bildirildi.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesi, Akyatan sahilindeki Yeşil Deniz Kaplumbağaları'nı inceleyen ve koruma altına alan Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Onur Türkecan yaptığı açıklamada, kaplumbağaların neslinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Türkecan, kaplumbağaların neslinin tükenmesinin önüne geçmek ve onların hareketlerini takip etmek için kaplumbağalar üzerine yerleştirdiği vericilerle denizde izlediği rotayı takip ettiklerini belirtti.

2 yıl içinde 2 kaplumbağaya tanesi 2 bin dolar olan vericiden takıldığını söyleyen Türkecan, "Geçen yıl verici takılanlardan biri 3 bin 500 kilometre yol alarak Libya açıklarına ulaştı. 2 ay önce verici takılan ise şu anda Antalya açıklarında" dedi.

Yumurtlamak için karaya çıkan kaplumbağalara verici yapıştırarak yeşil kaplumbağalar hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını ve ölüm nedenlerini öğrenmeye çalıştıklarını belirten Türkecan, "Chelonia Mydas olarak bilinen yeşil kaplumbağalar tropik, yarı tropik ve sıcak sularda yaşıyor. Issız adalarda dünyaya gelen yeşil kaplumbağalar hayatlarını devam ettirmek için uzun yolculuklar yapıyor. Doğu Asya'da Filipin, Endonezya, Tayvan gibi tropikal ve yarı tropikal iklimin yaşandığı ülkeler yeşil kaplumbağaların görüldüğü yerlerin başında geliyor. Doğal düşmanlarının yanında insanlar tarafından da avlanan yeşil kaplumbağaların yumurtlama ve yaşama alanları giderek daralıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 12:06:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?